Budi dio naše mreže

Amerikanski vrtovi odnosno Perivoj kamelija i ruža peti je u nizu od deset parkova Opatijske kolajnice. Ovaj povijesni botanički vrt terasastog oblika s predivnim pogledom na Kvarnerski zaljev i obližnju Učku, cvjetni je izraz ljubavi prema prerano umrloj voljenoj supruzi.

/ Sonja Kuzmić

Opatijski povijesni Perivoj kamelija i ruža, poznatiji pod imenom “Amerikanski vrtovi” (po “opatijski” Merikanski vrtovi, nap. a.), vrijedno je nematerijalno kulturno dobro koje je pod preventivnom zaštitom od 2016. godine. Perivoj se nalazi na terasastom terenu iznad spoja dviju opatijskih prometnica, Rakovčeve ulice s Novom cestom, a do njega se dolazi atraktivnim pješačkim nathodnikom koji je izgrađen zbog sigurnosti pješaka. Vrtovi su primjer moderne s elementima historicizma, a prostiru su na nešto više od 9 tisuća četvornih metara terasaste površine.

Opatijska kolajnica / Foto: Luigi Opatija, Grad Opatija /

Bečki parkovi Opatiji su zbog međusobne povijesne povezanosti i iznimnih prijateljskih odnosa, a prigodom ponovnog otvorenja povijesnog botaničkog vrta, poklonili tridesetak grmova originalnih bečkih ruža, sorte bečka filharmonija i dirigent. Mađarski prijatelji iz Balatonfureda darovali su Vrtovima mlade sadnice segedinske paprike.

Amerikanski vrtovi / Foto: Parkovi Opatije /

Amerikanske vrtove dao je izgraditi 1926. godine u čast svoje prerano umrle supruge Hilde von Hortenau (izvanbračna kćer bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog nećaka cara Franje Josipa, nap. a.), njezin suprug Mađar, Mihaly Pal Kuczor. Ime vrtovi duguju kontinentu gdje je Kuczor stvorio poslovno carstvo prodajući segedinsku papriku (vrsta mađarske paprike, nap. a.). Oduševljen pogledom na Kvarner, odlučio je ostati u Opatiji te je kupio teren i dao sagraditi vrt terasastog oblika s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i isto toliko čempresa.

Amerikanski vrtovi / Foto: Parkovi Opatije /

Vrtovi su imali pergolu, stepenište, klupe i popločenje. Karakteristično je da su biljke bile pravilno organizirane, šišane u kuglaste ili stupaste oblike (čempresi) i sađene u mrežastom rasporedu. Vrtovi su bili zasađeni kamelijama, gardenijama, magnolijama, australskim agavama, tisućama ruža, vinovom lozom, paprikom, kamforom, eukaliptusom te mnogim drugim vrijednim primjercima biljaka.

Amerikanski vrtovi / Foto: Parkovi Opatije /

Povijesni perivoj kamelija i ruža, “Amerikanski vrtovi” cvjetni je i zeleni biser Opatijske kolajnice, oaza mira usred gradske vreve. Nudimo virtualnu šetnju i uživanje u ovoj jedinstvenoj parkovnoj ljepoti i jedinstvenosti Opatije.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja