Budi dio naše mreže

Osnovan početkom 20. stoljeća kada se Opatija nalazila u sastavu Austro-ugarske Monarhije, Park je nekoliko puta mijenjao ime da bi svoj današnji naziv dobio 1996., još od 1968. godine zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture. Istarski zvončić, endemična kvarnersko-liburnijska biljka, uzgojen je u pukotinama njegovih prirodnih stijena.

/ Sonja Kuzmić

Tijekom vremena ovaj opatijski park nekoliko je puta mijenjao ime da bi svoj današnji naziv Park Margarita dobio 1996. godine. Zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture od 1968. godine. Zanimljiva je činjenica da su u prvim desetljećima 20. stoljeća njime bile zacrtane pješačke ture koje su se koristile u zdravstvene svrhe, dokaz je to duge zdravstveno-liječilišne povijesti Opatije i njezinih perivoja.

Park Margarita / Foto: Opatijska kolajnica /

Glavna odlika Parka Margarita jest prirodna šuma lovora i hrasta medunca, a tu je i hrast crnika te razne vrste borova, cedrova, čempresa, palmi i prelijepih magnolija. Posebnost Parka jest i istarski zvončić čime se želi istaknuti očuvanje i prezentiranje lokalne flore opatijskoga i primorskoga kraja. Naime, istarski zvončić endemična je kvarnersko-liburnijska biljka koja je uzgojena u pukotinama prirodnih stijena u perivoju Margarita.

Istarski zvončić / Foto: Opatijska kolajnica /

Ovaj Park jedini je perivoj Opatijske kolajnice čija je kompozicija pejzažna s romantičarskim obilježjima. Zaštićen je zbog svog bogatstva biljnih vrsta koje se već neko vrijeme obogaćuje endemičnom liburnijskom florom. Stoga ne čudi što je lajt motiv Parka Margarita – romantični botanični vrt.

Park Margarita / Foto: Opatijska kolajnica /

Nešto udaljeniji od mora, Park Margarita pruža intimniju atmosferu i mirniji ambijent od ostalih parkova Opatijske kolajnice i rado je odredište onih koji se žele odmoriti od užurbanosti života u posebnosti njegove ljepote.

Park Margarita / Foto: Opatijska kolajnica /

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja