Budi dio naše mreže

Najduža rijeka u Hrvatskoj koja izvire iz krškog jezera u NP Risnjak, čiji je izvor zaštićen kao spomenik prirode od 1963. godine, dom je za gotovo 500 vrsta leptira što je oko 60% sveukupne hrvatske leptirske faune. Posebnost samog krškog Izvora rijeke Kupe je što na površinu dolazi u obliku jezerca neobične plavo-zelene boje i nikada ne presušuje.

/ Sonja Kuzmić

Rijeka Kupa sa svojih 294 kilometara treća je rijeka s najdužim vodotokom na području Lijepe Naše (nakon Save i Drave, nap. a.). Izvire u Gorskom kotaru, u jednom od osam naših nacionalnih parkova Risnjaku, ulijeva se u rijeku Savu u blizini Siska. Trećina njezina vodotoka čini prirodnu granicu sa Slovenijom u kojoj ovu rijeku zovu Kolpa.

Kupska dolina leptira / Foto: Privatni album /

Kupska dolina, odnosno sjeverni dio gornjeg toka Kupe, poznata je i pod nazivom čudesna Dolina leptira. Hidromorfološki riječ je o kanjonu s malim kotlinskim proširenjima, a s obzirom da je nadmorski niska te duboko usječena, klima joj je znatno blaža i temperaturno toplija od hladnijeg ostatka Gorskog kotara. Najveće naseljeno mjesto Kupske doline je Brod na Kupi koje je ujedno i polazište za odabir načina upoznavanja i uživanja u čarima rijeke Kupe i njene doline.

Izvor rijeke Kupe / Foto: Privatni album /

Izvor rijeke Kupe krški je izvor koji je od 1963. godine zaštićen kao spomenik prirode. Vrelo se nalazi na području NP Risnjak i na površinu dolazi u obliku jezerca neobično lijepe plavo-zelene boje, zanimljivo je da nikada ne presušuje. U blizini izvora smještena je i dolina Kupe, dom za gotovo 500 vrsta leptira zbog čega je poznata i kao „čudesna dolina leptira”. Na njezinom gotovo tristo kilometara dugom putu od Risnjaka do Save, Kupi pritječu brojne rijeke i rječice izdvajamo Čabranku, Kupicu, Lahinju (iz Slovenije), Dobru, Koranu i Odru.

Kupska dolina leptira / Foto: Privatni album /

U dolini rijeke Kupe nalaze se najveće hidrografske i estetske vrijednosti ovog planinskog kraja, izdvajamo vršni dio Drgomlja prirodni kompleks najljepše i najrasprostranjenije goranske spilje/pećine – Hajdovu hižu. Zbog teškog pristupa spilju nije moguće turistički posjetiti. U blizini spilje nalazi se vidikovac s kojeg se pruža izrazito dojmljiv pogled prema sjeveru i na cijelu  Kupsku dolinu.

Kaštel Zrinskih, Brod na Kupi / Foto: PGŽ /

Od kulturnih znamenitosti Brod na Kupi ponosi se dvorcem obitelji Zrinski iz XVII. stoljeća koji se nalazi u samom središtu mjesta. Ostavština iz vremena Zrinskih je buzdovan postavljen na vrhu kule dvorca. Dvorac i utvrda s masivno okovanim vratima, puškarnicom i tunelom iskopanim u podzemlju služio je u obrambene svrhe. Iza utvrde smještena je crkva Svete Marije Magdalene koju je 1670. godine dao izraditi hrvatski plemić Petar Zrinski, a zajedno s dvorcem bila je opasana obrambenim zidom činivši cjelinu s njim.

Iz turističke ponude Kupske doline izdvajamo rafting i plovidbu kanuima na Kupi, ponudu rekreacijskog piknik-prostora nedaleko sela Čedanj. U ljetnim mjesecima moguće je uživati u prirodnoj hidromasaži malih brzaka Kupe na plaži lokaliteta Pritiske, nedaleko naselja Gustog Laza ili pak uživati u sportskom ribolovu i mušičarenju.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja