Budi dio naše mreže

Smještena u srcu Hrvatskog zagorja kao jedinstveni biser bedekovčanskog kraja, nastala su kopanjem gline za opeku i crijep prije stotinjak godina. Njihov ukupan broj bio je sedam, a danas ih je pet. Žitelji Bedekovčine i okolice nazivaju ih i "zagorski Jarun". Jezera su odnedavno upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na što su stanovnici bedekovačkog kraja s razlogom ponosni.

/ Sonja Kuzmić
Smještena u nizinskom dijelu Hrvatskog zagorja između Bedekovčine i rijeke Krapine, Bedekovčanska jezera (često zvani i Bajeri, nap. a.), nastala su kopanjem gline za opeku i crijep prije stotinjak godina. Prva jezera, koja su nastajala od 1886. do 1937. godine, više ne postoje jer su zatrpana, na tom području proširena je tvornica opeke. Sadašnja jezera nastala su u razdoblju 1937. do 1950. godine, kada se obavljao iskop. Danas je ukupno pet jezera i odnedavno su upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Bedekovčanska jezera / Foto: HKG /

Lijepo uređene šetnice oko Bedekovčanskih jezera, njihova prelijepa priroda u jesenskoj paleti boja, pjev raznih vrsta ptica, više su nego izvrstan povod za posjetiti ih pojedinačno, u skupini ili organizirati obiteljski izlet jer na jezerima je dozvoljeno roštiljanje. Jezera su omiljeno i popularno šetalište te kupalište u ljetnim mjesecima, a na svoje će doći i ljubitelji vožnje biciklom te mališani u dječjim kolicima.

Bedekovčanski jezerski kompleks sastoji se od pet lovnih jezera te ekološko-edukativno poučne bare i mrijestilišta. Jezera obiluju raznim vrstama riba: šaranom, amurom, somom, smuđem, štukom, grgečom, babuškom, klenom… što itekako privlači ribiče rekreativce. Bedekovčanski bajeri mjesto su održavanja brojnih događanja tijekom godine poput Susreta riječi, Sajma i izložbe zagorskih vina, Glazbenog festivala “Igrajte nam mužikaši te Ljeta na Bajerima.

Bedekovčanska jezera / Foto: HGK /

 Bedekovčani s ponosom ističu protekle 753 godine od prvog pisanog spomena bedekovčanskog kraja u darovnici kralja Bele IV.
Povijest bedekovčanskog kraja ogleda se u očaravajućim dvorcima, parkovima i perivojima, sakralnim objektima. Posjet dvorcu Bedeković-Vranyczany u Gornjoj Bedekovčini, kuriji Bedeković u Donjoj Bedekovčini te dvorcu Sermage u Poznanovcu bit će itekako dragocjena uspomena u sjećanju svakog posjetitelja. U Bedekovčini se nalazi i arheološko nalazište utvrda Kiebel kao dio tadašnjeg plemićkog grada Castrum Cubul.

Bedekovčina / Foto: Općina Bedekovčina /

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja