Budi dio naše mreže

U današnjoj emisiji govorilo se o tematici vezanoj uz prehranu, ali iz malo drugačije perspektive.

/ mdj

U skladu s pravilima Europske unije sva zapakirana hrana dužna je sadržavati nutritivnu deklaraciju proizvoda. Njen je cilj informirati građane o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti proizvoda kojeg kupuje. Ona obavezno mora sadržavati podatke od energetskoj vrijednosti, količini masti (uz naglasak količine zasićenih masti), ugljikohidrata, s izdvojenim dodanim šećerim, potom proteina i soli na 100 g odnosno 100 ml nekog proizvoda.

U prosjeku, tek polovina osoba zaista proučava takvu opširnu deklaraciju. Stoga znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći univerzalni model označavanja proizvoda koji bi potrošaču mogao dati „brzu poruku“ od nutritivnoj vrijednosti proizvoda kojeg kupuje. Takvi modeli podrazumijevaju oznaku prehrambene vrijednosti na prednjoj strani proizvoda. 

Poznato je da prehrana ima veliki utjecaj na kronične nezarazne bolesti i pretilost, a Europa po tom pitanju stoji izuzetno loše. Otprilike 11 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta u 2017. godini pripisane su bolestima povezanim s nepravilnom prehranom. Pomoći potrošačima da odaberu zdravijih izbor (koji podrazumijeva manji unos šećera, zasićenih masti, soli, energije te veći unos dijetalnih vlakna te voća i povrća) ostaje važan javno zdravstveni izazov. U mnogim zemljama, političke vlasti razmatraju provođenje pojednostavljenog sustava označavanja na prednjoj strani pakiranja ukupne nutritivne kvalitete proizvoda. NutriScore predstavlja jedan takav model kojeg možete pronaći na proizvodima određenih trgovačkih lanaca i u Republici Hrvatskoj.

On predstavlja sustav od boja (od zelene prema crvenoj) uz pridruženo slovo abecede (A do E) u svrhu klasifikacije hrane i pića prema hranjivom profilu. Slovo A označeno je zelenom bojom i ono asocira na dobar prehrambeni izbor, dok je slovo E označeno crvenom bojom te sugerira da je takve namirnice potrebno samo povremeno konzumirati.

NutriScore se izračunava na 100 g ili 100 ml proizvoda i tako olakšava usporedbu artikla koji pripadaju istoj kategoriji. Uzima u obzir energetsku vrijednost, količinu šećera, zasićenih masti i soli u određenom proizvodu. Također, prati se udio prisutnih pozitivnih elemenata kao što su količina vlakana, proteina, udjela voća, povrća, orašastih plodova i grahorica. U slučaju da prevladaju pozitivne komponente u odnosu na negativne taj proizvod se penje na ljestvici te dobiva zelenu oznaku uz pridruženo A ili B slovo.

NutriScore orginalno potječe iz Francuske, a u primjenu su ga uvrstili Njemačka, Španjolska, Belgija, Nizozemska i Luksemburg. Postoje neke polemike da ovo i nije najbolji model za deklariranje. Naime NutriScore ne uzima u obzir količinu vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina, aditiva i stupnja procesiranja hrane što su također bitne odrednice koje utječu na kvalitetu proizvoda. Tako su neke zemlje poput Italije odbacili primjenu ovog modela.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja