Budi dio naše mreže

U današnjoj emisiji govorilo se o dvjema nutritivno vrijednim namirnicama, kiselom kupusu i raštici.

/ mdj

Kiseli kupus bio je “čest gost” na jelovniku moreplovaca u 18.st. Jednostavan za skladištenje zbog konzerviranog oblika te obilat vitaminom C, koristio se za liječenje skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, a nekada davno smrtonosne bolesti.  Dobra svojstva kiselog kupusa bila su poznata od davnina, a danas je jedna od omiljenih namirnica na području srednje Europe. Neizostavan je u omiljenim jelima poput sarme te dinstanog kiselog zelja. 

Kupus – bogat vitaminima

Osim visokog sadržaja vitamina C, kiseli kupus sadrži i vitamine B skupine, vitamin A te minerale kalcij, kalij, magnezij, mangan. Izvor je vlakana koja pridonose dobrom radu probavnog trakta. Također, niskokalorična je namirnica, broji samo 25 kalorija u 100 g. Zbog procesa kiseljenja kupusa tj. mliječno-kiselog vrenja koje se tada odvija, obiluje dobrim bakterijama, probioticima koji su važni za zdravlje naših crijeva. Zato je dobro uzimati kiseli kupus nakon terapije antibioticima koji narušavaju prirodnu mikrobiotu crijeva. Najbolje ga je konzumirati svježeg u obliku jednostavnih salata kao priloga jelima jer se tako čuvaju hranjivi sastojci s obzirom da se vitamin C, i ostale hranjive tvari, termičkom obradom uništavaju. Također, nemojte ga pretjerano ispirati vodom kako bi se vitamini C koji je topiv u vodu očuvao. 

Raštika u prehrambenim navikama

Biljka koju krase mesnati tamnozeleni listovi drevna je mediteranska namirnica, a kod nas je česta stanovnica vrtova u priobalnom predjelu i na otocima. Legenda kaže da je raštiku volio jesti i sam car Dioklecijan u 3.em stoljeću. U Hrvatskoj je poznata pod imenima rašćika, raštan i lisnati kelj. Otpornija je vrsta od ostalih kupusnjača te se uzgaja tijekom cijele godine jer dobro podnosi visoke temperature, ali i niske temperature i mraz tijekom zime kada je najukusnija za pripremu jela. Zbog iznimno dobrog nutritivnog sastava i male kalorijske vrijednosti, možemo je s pravom nazvati čudesnom kupusnjačom.  No, unatoč tome, nije dovoljno zastupljena u prehrani na našem području. Bogata je vitaminima i mineralima te antioksidansima. 100 grama raštike ima samo 35 kalorija pa se preporuča osobama koje žele izgubiti višak kilograma. Od vitamina, krasi ju visok udio vitamina A, također sadrži i vitamin C, vitamine B kompleksa te vitamin E. Zdravlju i jačanju kostiju pridonosi značajan udio kalcija te vitamina K. Kao i ostale kupusnjače, sadrži sumporne tvari, glukozinolate koji su glavni adut raštike. Oni imaju antifugalno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. 

Što se tiče pripreme raštike, kao i za ostatak povrća, najbolje ju je konzumirati svježu kako bi se očuvale sve hranjive vrijednosti. To se može postići konzumiranjem raštike u smoothiejima ili različitim sokovima. 

Varivo od raštike

Sastojci koji će vam trebati su komadi suhog mesa, raštika, krumpir, sol, maslinovo ulje. 

Komade suhog mesa kuhajte u vodi, otprilike sat i pol. Nakon što se suho meso skuhalo, izvadite ga iz vode i narežite na komade. U vodu u kojoj se kuhalo meso ubacite komade krumpira i narezanu raštiku, dodajte maslinovog ulja, posolite te kuhajte dok ne omekša, otprilike 20ak minuta. Poslužite varivo na tanjuru uz komade suhog mesa. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja