U današnjoj emisiji "Zdravi tanjur", nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor govorile su o potrebi čišćenja organizma.
Vjerujemo kako su mnogi od vas čuli za popularan termin detoksikacije organizma i razmišljali o njemu u poslije blagdanskom periodu te ćemo upravo u ovoj emisiji razgovarati o čišćenju organizma.
Popularno nazvane detoks dijete su kratkoročne prehrambene intervencije i obično uključuju post, restriktivnu dijetu s unosom samo voća, povrća te velikih količina tekućine u obliku vode ili biljnih čajeva, a u rigoroznim slučajevima i čišćenje crijeva raznim preparatima.
Uvriježeno je mišljenje da detoks dijetom eliminiramo štetne tvari iz tijela, no za sada ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza da detoks dijete uklanjaju više štetnih tvari iz organizma nego što to čine naši uobičajeni mehanizmi organizma. Naše tijelo posjeduje sofisticiran mehanizam uklanjanja toksina koji uključuje jetru, bubrege, probavni sustav, pluća, kožu te se toksini redovito uklanjaju znojenjem, disanjem, kroz urin i feces. Ipak, samo kada su svi navedeni organi i sustavi zdravi, prirodan mehanizam uklanjanja štetnih tvari funkcionirat će zadovoljavajuće. Stoga je, umjesto kratkoročne primjene “detox” dijeta, bolje posvetiti se kontinuiranom održavanju našeg prirodnog mehanizma za uklanjanje toksina.
Evo nekoliko savjeta kako to možemo učiniti…
* smanjite unos alkohola – u slučaju česte pretjerane konzumacije može doći do oštećenja jetre gdje se alkohol metabolizira i gubitka njene funkcije detoksikacije,
* ne zaboravite na adekvatan unos vode – voda služi za transport štetnih tvari i njihovo lakše izlučivanje van organizma,
* spavajte dovoljno – kvalitetan san pospješuje uklanjanje toksina nakupljenih tijekom dana,
* ograničite unos šećera i procesirane hrane, masne i pržene hrane te junk food-a (npr. prženi krumpirići, čips i slično izvor su lipidnih peroksida koji su toksični za jetru, a velika upotreba zaslađenih gaziranih pića može uzrokovati masnu jetru, stanje koje negativno utječe na normalnu funkciju jetre),
* pripazite na unos hrane – prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre,
* razborito koristite lijekove da dodatno ne opterećujete rad jetre.
A koje namirnice je poželjno unositi za poticanje čišćenja organizma?
* zeleno lisnato povrće poput špinata i blitve te kupusnjače (cjvetača, kelj, kupus, prokulica, brokula) sadrže klorofil koji je poznat čistać jetre i krvi,
* antioksidansi iz hrane poput vitamina C, A, E, selena, likopena i drugih, a možemo ih naći u voću, povrću, orašastim plodovima, zelenom čaju,
* namirnice bogate sumporom poput brokule, luka, češnjaka, jaja koje potiču lučenje teških metala poput kadmija i potiču funkciju glutationa, snažnog antioksidansa u našem organizmu,
* unos prebiotika i probiotika iz hrane za očuvanje zdravlja crijeva – prebiotike kao vlakna možemo unijeti kroz povrće i cjelovite žitarice, a probiotike iz fermentiranih mliječnih proizvoda.
Donosimo recept za jednostavnu juhu od brokule i đumbira koja će pomoći očistiti vaš organizam te ju možete pripremiti ovih dana za ukusnu večeru.
U posudi izdinstajte glavicu luka i češnjaka na maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju, dodajte par glavica brokule izrezanih na kockice, jednu žličicu naribanog đumbira te pola žličice klinčića. Sve zajedno dinstajte oko 5 minuta uz miješanje. Dodajte vodu te kuhajte 10-ak minuta u poklopljenoj posudi. Nakon toga, vodu iscijedite u posebnu posudu, a u preostali sadržaj brokule dodajte sol, papar i malo limunovog soka te izmiksajte štapnim mikserom. Nakon miksanja, u posudu dolijte odvojenu vodu od prethodnog kuhanja do poprimanja željene gustoće juhe. Prokuhajte juhu kratko na vatri i poslužite je toplu.