Budi dio naše mreže

O bolestima štitnjače govorile su u HKR-ovoj emisiji 'Zdravi tanjur' nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor.

/ im

Bolest štitnjače danas je vodeći endokrinološki poremećaj u svijetu. Možemo reći da svaka osoba ima barem jednog poznanika u svojoj okolini koji ima problema sa zdravljem štitnjače, pa često znamo banalizirati taj problem i svrstati u ladicu „normalnog za današnje doba i način života“. 

 Hashimotov sindrom je vrlo česta autoimuna bolest štitnjače koja čak deset puta češće zahvaća ženski dio populacije. Nastaje kada stanice našeg tijela počnu napadati vlastite stanice štitnjače i dolazi do autoimunog propadanja tkiva štitnjače i usporavanja njezinog rada. Ovaj sindrom je jedan od najčešćih uzročnika hipotireoze. Nije ga moguće izliječiti, ali lijekovima i promjenom životnih navika moguće ga je uspješno držati pod kontrolom. Poboljšanje prehrane može smanjiti simptome i daljnju progresiju bolesti te popraviti ukupno funkcioniranje.

Glavni uzročnik hipotireoze je nedostatak joda, stoga ga je potrebno unositi hranom kroz jodiranu sol te namirnice bogate jodom. Štitna žlijezda uzima jod iz krvi, potom složenim biokemijskim reakcijama nastaju hormoni štitnjače koji se po potrebi pohranjuju i puštaju u cirkulaciju. Dobri izvori joda u hrani su mlijeko i mliječni proizvodi, plava riba i školjke, jaja, sjemenke suncokreta i sezama te cjelovite žitarice. Od voća se kao dobar izbor ističu banane, marelice, jagode, šljive i citrusno voće, a od povrća: mrkva, šparoga, tikvica i blitva.

Cjelovite žitarice, voće, povrće, perad, riba, grahorice i orašasti plodovi poželjne su namirnice za osobe koje boluju od hipotireoze. Ono što je važno istaknuti da je poželjno unositi nešto više prehrambenih vlakana u odnosu na opću populaciju (otprilike 30 g prehrambenih vlakana) jer pojačavaju sitost, potiču peristaltiku crijeva i smanjuju absorpciju masnoća. Osim standarnih izvora prehrambenih vlakana voća, povrća i orašastih plodova istaknula bi namirnice poput mekinja, heljde, rogača i maka. 

Postoje i neke namirnice koje smanjuju apsorpciju joda jer sadrže tvari koje nazivamo goitrogeni. U tu skupinu spadaju kupus, cvjetača, brokula, repa, prokulice, senf, nefermentirani proizvodi od soje, breskve, kruške i smeđe alge. Takve namirnice preporuča se konzumirati termički obrađene jer visoka temperatura djelomično inaktivira goitrogene. 

Nerijetko se postavlja pitanje što je s konzumacijom glutena kod osoba koje boluju od Hashimotovog sindroma? Gluten često može biti triger na način da pogoršava simptome, ali nije generalno pravilo za sve oboljele. Ono što je korisno napraviti je izbaciti gluten na barem tri tjedna iz prehrane, a potom ga ponovno postepeno uvoditi. Za slučaj da dođe do pogoršanja simptoma gluten je vrlo vjerojatno triger te bi bilo poželjno izbaciti ga iz prehrane.

Prehrana po principu zdravog tanjura može se primijeniti i kod osoba koje boluju od Hashimotovog sindroma. Princip zdravog tanjura podrazumijeva da ¼ tanjura sačinjava izvor proteina (meso, riba ili jaja), ½ čini povrće u kuhanom ili svježem obliku te da posljednju četvrtinu tanjura čini izvor ugljikohidrata poput riže, heljde, raži, zobi i kvinoje.

Donosimo vam recept dana za ručak prilagođen osobi koja boluje od Hashimotovog sindroma.

Sastojci (2 osobe):

Glavno jelo:

  • 400 g purećih prsa
  • 120 g svježeg sira
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 60 g špinata
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • sol po želji
  • papar (po želji)

Prilog:

  • 1 šalica kvinoje
  • 2 šalice vode
  • 2 svježa krastava
  • 2 paprike babure
  • 2 žličice sezama
  • kefir sok od limuna, sol i papar (po želji)

Priprema (45 minuta):

  • Špinat oprati, nasjeckati na sitno, posoliti, a zatim ostaviti nekoliko minuta da pusti vodu. 
  • Pomiješati svježi sir s kiselim vrhnjem, a potom dodati ocijeđeni špinat.
  • Pureća prsa razrezati na pola, napuniti pripremljenom smjesom te zatvoriti pomoću čačkalica.
  • Meso začiniti izvana solju i paprom, politi s nekoliko kapi maslinovog ulja, a potom peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180 °C. U slučaju mogućnosti punjeno meso je moguće ispeći na grill tavi. 

Priprema priloga

  • Oprati kvinoju nekoliko puta u vodi, procijediti te staviti kuhati s dvije šalice vode. Kada je voda zakuhala, posoliti, poklopiti i pustiti na laganoj vatri da se kuha 25 minuta.
  • U skuhanu i ohlađenu kvinoju dodati nasjeckani krastavac i svježu papriku te po želji začniti dressinogom od kefira, nekoliko kapi limuna, soli i papra. Salatu posuti s dviije žličice sezama prethodno toastiranog na tavi.
  • Pripremljenu puretinu poslužiti uz hladnu salatu od kvinoje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja