Budi dio naše mreže

Navedeni stihovi u devetnici uoči Velike Gospe, odzvanjaju marijanskim crkvama, posebno sjeverne Hrvatske. Mnogi možda ne znaju tko je autor te pjesme.

/ hjb

“K suncu prosi vsaka roža,
K suncu trava vsaka,
Tak’ i k tebi, Majka Božja,
Srce siromaka.

Milostiva vsakom ti si,
Vse ti vračiš boli,
Odbila još nikog nisi,
Koi za pomoč moli.

Čuj molitve vruče ove,
Draga naša Mati,
Tvoj te vezda narod zove,
Romari Hrvati:

Dobra nam navek ostani,
Zmoli nam pri Sinu,
Da od vsega zla obrani
Nas i domovinu.”

Tko je autor ponajljepše marijanske pjesme?

Navedeni stihovi u devetnici uoči Velike Gospe, odzvanjaju marijanskim crkvama, posebno sjeverne Hrvatske. Mnogi možda ne znaju da je autor te pjesme hrvatski pjesnik Dragutin Milivoj pl. Domjanić, rođen u Adamovcu prije 145 godina. Kao vrhunski pravnik bio je istražni sudac, potom i redovni član HAZU-a od 1919. te predsjednik Matice hrvatske od 1921. do 1926. Umro je 7. lipnja 1933. u Zagrebu.

Međutim, Dragutin Domjanić prvenstveno je pjesnik iznimne osjećajnosti i jedna od najreprezentativnijih pojava hrvatske moderne, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Domjanićeve su pjesme iznimno koloristične, bogate pejzažima, te aktiviraju sva ljudska čula. U njima je kajkavština predstavljena u čitavoj svojoj punini, ljepoti i raskoši. Ljubav prema dragoj prožima se s motivima prirode i time čini neodvojivu cjelinu.

“K suncu prosi vsaka roža” uvrštavanjem u pjesmaricu “Pjevajte Gospodinu pjesmu novu” postala je i dio crkvene liturgije.

Foto: Cathopic

Pjesnik istinskoga religioznog nadahnuća

Kao duboko religiozni pjesnik, napisao je i niz religiozno intoniranih pjesama: “Molitva u noći”, “Vuzem”, “Molitvica v protuletje”, “Crkva”, “Sunce”, “Kapela”, “Spomen na Mariju Bistricu”, “Na Dolcu”, “Pri Kamenitih vratih”, “Remete”, “Imakulata”, “Zdrava Marija”, “Sveti kralj”, “Badnjak”, “Božić” i dr. U pjesmi “Božiću” vrhunski spaja univerzalni religiozni i domoljubni motiv:

“Če bi rekel Božiću / Kaj želim si ja / Rekel bi, naj vsakomu / Puno srca da. //

Da bu narod narodu / Kak i bratu brat / I da zadovolen bu / Jenput i Hrvat.”

No svakako su mu najpoznatije bistrička romarska “K suncu prosi vsaka roža”, koju je uglazbio Rudolf Matz, te glasovita marijanska “Ljiljane bijeli” koju je skladao o. Anselmo Canjuga.

U nekrologu Domjaniću prof. Ljubomir Maraković, piše da je, iako samo kršten, Domjanić bio duboko pobožan, pa nikada nije prošao Remetama a da ne bi svratio u svetište. Maraković zaključuje: “Tako, u dubokoj vjeri u milosrđe svemogućeg Suca, možemo na grobu pjesnika Remeta i Bistrice, Kamenitih vrata i Czestochowe da šapnemo u tihom povjerenju: Memorare, o piissima Virgo Maria – Spomeni ga se, predobra Djevice Marijo!”

Pa kad sljedeći put zapjevate “K suncu prosi vsaka roža”, sjetite se u svojim molitvama i njenog autora, Dragutina pl. Domjanića!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja