Budi dio naše mreže

Divlju mačku koja se zaplela u sajlu oslobodio je čuvar Nacionlanog parka i fra Stojan Damjanović, domagistar franjevačkih novaka u franjevačkom samostanu na Visovcu.

/ vž

U Nacionalnom parku „Krka“ spašena je divlja mačka, strogo zaštićena europska vrsta. Divlju mačku, latinskog naziva Felis silvestris, pramajku domaće mačke koja je od svojeg divljeg pretka nastala prije otprilike deset tisuća godina, iz sajle u koju se zaplela oslobodio je čuvar prirode NP „Krka“ Stipan Ivić uz pomoć domagistra franjevačkih novaka na Visovcu fra Stojana Damjanovića, prenosi Krka National Park.

Svestrani svećenik, botaničar i pjesnik čest je i poznat gost u Nacinalnom parku pa nije neobično što se zatekao na mjestu događaja te snimio cijelu akciju spašavanja ugrožene životinje. Budući da je ova strogo zaštićena europska vrsta od iznimne važnosti za očuvanje bioraznolikosti i održivosti eko sustava za nju vrijedi zabrana lova tijekom cijele godine. Iako je divlja mačka poznati stanovnik NP „Krka“, prava je rijetkost sresti je u njezinom prirodnom okruženju

Pogledajte raritetnu snimku spašavanja divlje mačke u Nacinalnom parku “Krka”:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja