Dom Pérignon najpoznatiji je brend šampanjca namijenjen posebnim prigodama, a ime je dobio po donu Pierru Pérignonu, benediktinskom redovniku iz 17. stoljeća koji je gotovo pedeset godina bio prokurist samostana Saint-Pierre d'Hautvillers.
Samostan Saint-Pierre d’Hautvillers uzdržavao se zahvaljujući vinskim proizvodima, a sve je to pažljivo nadzirao don Pierre za kojega su i njegova braća tvrdila da je iznimno stručan na tom polju. Prema tradiciji, njemu (namjerno ili slučajno) dugujemo otkriće šampanjca, piše Svjetlo riječi.
Rođen i odgajan u Sainte-Menehouldu, u regiji Champagne-Ardenne, Pierre je odrastao u bliskom kontaktu s vinom radeći u obiteljskim vinogradima. Studirao je na isusovačkom koledžu, a kasnije je primljen u benediktinski samostan u blizini Verduna. Nakon što je postao svećenik između 1666. i 1667., u dobi od 30 godina postao je i voditelj vinograda pri benediktinskom samostanu Saint-Pierre d’Hautvillers gdje je živio do svoje smrti 1715. godine.
Dvije najrasprostranjenije verzije priče o povijesti nastanka šampanjca govore kao o potpuno slučajnom otkriću. Izgleda da je don Pierre osjetio da može proizvesti pjenušac uz napomenu da će neke boce puknuti pri određenoj temperaturi ili da će se vino u bocama dodavanjem šećera ponovno fermentirati.
Press pak izvještava da je Francesco Scacchi, liječnik iz Fabrianoa, najmanje 48 godina prije nego je to učinio Pérignon, opisao način proizvodnje pjenušavih vina. Tako kažu lokalni povjesničari Alvise Manni i enolog Francesco Sbaffi koji su početkom 2000-ih objavili traktat čiji je autor dr. Scacchi. „Scacchi potječe iz ugledne liječničke obitelji i 1622. godine napisao je traktat o ispravnom konzumiranju vode, čaja i vina, te o učinku koji ta pića imaju na naše tijelo. Konkretno u 21. poglavlju opisuje način stvaranja pjenušavoga vina, dodavanje grožđica i drugih potrebnih sastojaka i to čini mnogo prije don Pérignona koji nije ostavio nijedan pisani trag”, navode povjesničari.
U svakom slučaju vještina redovnika u pripremi ove vrste pića zapažena je i prepoznata diljem svijeta. Zahvaljujući dr. Sacchiju i don Pérignon bio je u mogućnosti usavršiti metode i načine proizvodnje pjenušca koji je dostigao vrhunce svoga ukusa. Upravo se zbog toga i tvrdi da je recept za pripremu šampanjca, bilo namjerno ili slučajno, upravo njegov.