Budi dio naše mreže

Ključna riječ: benediktinci

Sveti Benedikt iz Nursije

Sv. Benedikt je zaštitnik talijanskih gradova: Bologne, Monte Cassina i Palerma. Papa Pavao VI. ga je proglasio zaštitnikom Europe jer se njezina povijest bez Benedikta i njegova djela ne može zamisliti. Suzaštitnici Europe su i slavenski apostoli, sveta braća Ćiril i Metod te svete žene: Brigita Švedska, Katarina Sijenska i Edith Stein, koje je sv. Ivan Pavao II. dana 1. listopada 1999. proglasio suzaštitnicama Europe.

SEDAM PUTEVA KATOLIČKE DUHOVNOSTI Koja od njih vam je najbliža?

Zbog toga što su liturgija i teologija gotovo istovjetne, možemo pomisliti da postoji samo jedan način pristupa Bogu i svijetu unutar Crkve, ali to ne može biti dalje od istine. Katolicizam nudi niz duhovnosti, a svaka od njih naglašava određeni dio katoličke vjere.

ĆOKOVAC jedini aktivni samostan benediktinaca u Hrvatskoj

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana nalazi se na brdu Ćokovac blizu Tkona. Spomenik je kulture nulte kategorije, a dao ga je sagraditi biogradski biskup Teodorik 1059. godine na temeljima ranije bizantske utvrde i starokršćanske crkve. Danas je jedini aktivni samostan benediktinaca u Hrvatskoj.

Živjeti kao monah - ali najviše godinu dana

Mnogi mladi ljudi nakon što završe školu ili studij žele se malo odmoriti prije nego što započne sljedeća životna faza. Benediktinski projekt “Klosterzeit” mladićima nudi neobičnu priliku da ovu fazu završe živeći određeno vrijeme “kao monasi” u jednom od njihovih 12 benediktinskih samostana na četiri kontinenta.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja