Budi dio naše mreže

Organizatori ovogodišnjih Igara koje se održavaju u Tokiju, uključili su građane Japana u akciju sakupljanja plastične ambalaže od koje je domaći umjetnik Asao Tokolo napravio 98 postolja za najbolje sportaše od 25 tona odbačene plastike iz kućanstava.

/ Sonja Kuzmić

Posebnost ovogodišnjih Igara je činjenica da su čelni ljudi iz organizacije vodili brigu i o zaštiti okoliša. Tako će oni najbolji na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama u Tokiju biti okrunjeni na postoljima izrađenima od 24,5 tona odbačene plastike iz japanskih kućanstava.

Tijekom devet mjeseci stanovnici Japana donirali su plastičnu ambalažu koja je ekvivalent od 400.000 boca deterdženata za pranje rublja i to putem više od 2 tisuće kutija za sakupljanje koje su bile postavljene u robnim kućama i školama širom Japana.

/ Foto:: olympics.com / Sva prava pridržana

“Postolja su napravljena sa svrhom da svijetu pokažu različite načine na koje se održivo društvo može ostvariti, te su ovo povijesne Igre koje su prvi put uključile cijelo stanovništvo Japana u proces proizvodnje podija”, objasnili su organizatori.

Reciklirana ambalaža pretvorena je u niti, te korištena za 3D ispis svih 98 podija koji će se koristiti tijekom Igara. Inicijativa je dio šireg plana da se građani Japana uključe u plan održivosti događaja. Građani su također donirali stare elektroničke uređaje kako bi ih se moglo pretvoriti u olimpijske medalje.

Svaki podij izgrađen je od niza malih modula u obliku kocke koji su povezani u tradicionalna tri postolja. Alternativno, oni se također mogu pretvoriti u spljoštenu, pristupačnu platformu za Paraolimpijske igre, dok se socijalno distancirana verzija postolja trenutno izradila kako bi se uskladila s nedavno proglašenim japanskim izvanrednim stanjem.

/ Foto:: olympics.com / Sva prava pridržana

Osim što su koristili otpadne materijale za stvaranje kultnih olimpijskih rekvizita, Organizacijski odbor Tokyo 2020 postavio je i ciljeve ponovne upotrebe ili recikliranja 65 posto cjelokupnog otpada stvorenog radom Igara i 99 posto svih predmeta nabavljenih za igre.

Zanimljivost – osim Olimpijskih igara, teniski turnir Wimbledon također je ove godine odao počast okolišu i planeti Zemlji pa su na prostorima oko terena kao i u teniskom selu bili postavljeni punktovi za reciklažu plastične ambalaže.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja