Budi dio naše mreže

Znate li da se i biljke “znoje”? Procesom transpiracije kroz pore na listovima oslobađaju vodu te na taj način hlade ne samo sebe, nego i okoliš u kojem se nalaze. Baš kao i ljudi, biljke teško podnose ekstremne vrućine i potrebna im je posebna njega.

/ Sonja Kuzmić

Uzgoj kućnih i vanjskih biljaka tijekom ljetnih mjeseci zbog ekstremnih vrućina nešto je zahtjevniji, donosimo nekoliko sugestija koji će pomoći biljkama tijekom visokih temperatura zraka da lakše baš kao i ljudi izdrže visoke temperature zraka.

Logično je i učinkovito od dnevnih vrućina prostore u kojima boravimo “braniti” i spuštenim roletama tijekom najtoplijeg dijela dana, no zamračeni prostori mogu biti problematični za biljke kojima treba sunčeva svjetlost, stoga ih treba preseliti u neku drugu prostoriju u kojoj rolete ili zavjese neće blokirati svjetlost.

 Procesom transpiracije biljke kroz pore na listovima oslobađaju vodu te na taj način hlade ne samo sebe, nego i okoliš, zbog toga je zrak u parkovima i šumama hladniji.

Biljke osjetljivije na svjetlost neka budu udaljene od prozora kako bi im smanjili izloženost direktnoj sunčevoj svjetlosti koja može oštetiti njihove listove. Rješenje mogu biti prozračne zavjese što svjetlijih boja, najbolje bijele koje će filtrirati svjetlost, a istovremeno propuštati zrak.

Biljke koje su u teglama na terasama i/ili balkonima tijekom iznimnih vrućina vodu će trebati više nego ikad jer će se tegle jako ugrijati, a zemlja osušiti vrlo brzo. Stoga ih treba zalijevati svakodnevno rano ujutro i/ili navečer. Zalije li ih se u najtoplijem dijelu dana, makar i ne jako ohlađenom vodom, biljke će doživjeti temperaturni šok i doslovno će se “skuhati”.

U rashlađenim prostorima biljke ne smiju biti pozicionirane na način da hladni zrak izravno struji na njih. Također je dobro da rashladni uređaj nije uključen konstantno na najjače, bolja varijanta je umjerena temperatura s predasima od uključenosti.

Ljetna sparina godi većini biljaka, no zračna vlaga spustit će se kada zatvorimo prozore i uključimo rashladni uređaj. U tim slučajevima treba korisiti ovlaživače zraka ili metodu prskanja koje će, barem privremenom, pomoći biljkama koje trebaju visok postotak vlage u zraku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja