Budi dio naše mreže

Iako je ležernost itekako dobrodošla tijekom godišnjeg odmora, ležerni ne bismo trebali biti kad je riječ o ekološki osviještenom i odgovornom ponašanju na plaži.

/ ks

Odlazak na plažu uz kupaći kostim i ručnik nerijetko uključuje i dodatnu prtljagu: rezervni kupaći, kremu za sunčanje, omiljenu knjigu ili primjerak dnevnog tiska, grickalice ili piće i hranu. Nudimo nekoliko savjeta kako i tijekom godišnjeg odmora na moru biti odgovoran prema okolišu.

Višekratne boce za napitke – umjesto da kupujete flaširanu vodu i druga osvježavajuća pića u plastičnim bocama, večer prije stavite vodu ili sok u staklene ili višekratne bočice ohladiti u hladnjak. Smanjit ćete nepotreban plastični otpad, ali i uštediti kune.

Smanjite otpad na minimum – hranu, povrće i voće koje planirate kao obrok na plaži spremite u višekratnu i višenamjensku ambalažu. Plastične vrećice zamijenite platnenima.

Bicikl, romobil – ljetovanje na moru može biti prigoda da počnete smanjivati vaš ugljični otisak. Na plažu, ako nije predaleko od smještaja, krenite biciklom ili se ‘odvažite’ na izazov da cijeli godišnji odmor ne koristite automobil. Sve više gradova na obali ima mogućnost najma bicikala i romobila, provjerite je li mjesto ili grad u kojem ljetujete među njima.

Neutralni morski sportovi na plaži – umjesto, na primjer, vožnje skuterom radije odaberite ugljično neutralane morske sportove poput pedaliranja, veslanja..

Odgovorna kupnja – tijekom odmora pripazite na količinu kupljenih namirnica. Često nas vrijeme odmora potakne da u trgovini kupimo količinski hrane više nego što je potrebno.

Briga o ekosustavu – školjke, šljunak i pijesak čine ekosustav naše obale. Primjerice alge, drveće, školjke, kosti nekih morskih životinjica igraju važnu ulogu u ekosustavu i često služe kao spremnik hrane za ptice. Njihovo uzimanje s plaže kao suvenir s ljetovanja djeluje štetno i slabi ekosustav nekog morskog područja.

Okrenite se iza sebe – provjerite prilikom odlaska s plaže je li iza vas ostalo bilo kakvog smeća kojeg na putu do smještaja odložite na za to posebno predviđena mjesta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja