Budi dio naše mreže

Godine 1847. proizvedena je prva čokolada. Nazivaju je crnim zlatom, a nestajanje kakaovca podiže joj cijenu. Sam datum obilježavanja njenog dana nije usuglašen, mnogi cijelu veljaču proglašavaju mjesecom čokolade. Jedno je sigurno, tvorci prve čokolade s rižom na svijetu su Hrvati.

/ Sonja Kuzmić

Čokolada, omiljena slastica u svim svojim oblicima i varijantama. Kao što oko njenih zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti postoje brojne proturječnosti, tako i sam datum obilježavanja njenog dana nije usuglašen. Neki kažu da je u rujnu, neki cijelu veljaču proglašavaju mjesecom čokolade, ali većina 20. srpnja smatra Danom čokolade.

Kolač „Radetzky riža“ nastao prema kuharicama iz 19. stoljeća, preteča je čokolade s rižom čiji tvorci su Hrvati.

Čokolada stimulira okusne pupoljke na jeziku i potiče rad slinovnica, zbog nje se izlučuje hormon sreće. Kao napitak, tekuća i tamna u drevnoj civilizaciji Maya i Azteka smatrana je hranom bogova. Nastaje od kakaovca, koji je nekada bio toliko cijenjen da su ga upotrebljavali i kao platno sredstvo. Nestajanje kakaovca u današnje vrijeme podiže joj cijenu.

Danas čokolada dolazi u raznim oblicima i okusima, užitak u njenoj očaravajućoj teksturi i okusu ovisi o preferencijama njezina kušača. Manje je poznato da je prva čokolada s rižom napravljena 1964 godine u Požegi u tvornici Zvečevo, stoga se Hrvati smatraju tvorcima prve čokolade s rižom u svijetu.

/ Foto: Pixabay /

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja