Budi dio naše mreže

Znaš li što nosiš? Znaš li što su (neo)poganski simboli? Fra Stjepan Brčina iz zagrebačkog samostana na Svetom Duhu na svome Instagram profilu svaki dan donosi objašnjenje jednog takvog simbola kako bi kršćani znali što ne bi trebali nositi.

/ hk

U posljednjoj objavi donosi značenje simbola ANKH. Riječ je o drevnom egipatskom simbolu vječnog života i plodnosti. Susreće se u rukama egipatskog boga Thotha. Naširoko usvojeni simbol u suvremenim neopoganskim okultnim i masonskim društvom sa svojim drevnim značenjem ključa života, jedinstva boga (Ozirisa) i božice (Izide) seksualne razuzdanosti. Iako nije strogo wicca simbol, često je nošen od strane suvremenih vještica.

Foto: Instagram

“Treba odbaciti sve oblike gatanja: tražiti pomoć od Sotone ili zloduha, zazivati duše pokojnika, ili vršiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu ‘otkriti’ budućnost. Traženje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumačenje znamenja i kocki, pojave vidovitosti, utjecanje medijima – sve to pokriva volju gospodovanja nad vremenom, poviješću i konačno nad ljudima, a ujedno i želju da se umilostive skrite moći. To je sve u proturječju s čašću i štovanjem, združenim sa strahopočitanjem – prožetim ljubavlju, koje dugujemo samo Bogu. Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravno moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja” (KKC, 2116-2117).

U Knjizi Ponovljenoga zakona Bog je već osudio gatanje kojim se želi znati budućnost ili nešto skriveno: “Neka se kod tebe ne nađe nitko […] tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; […] nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi” (Pnz 18,10.12).

Pratite Instagram profil fra Stjepana Brčine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja