Budi dio naše mreže

U Lanišću, u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, započela je duhovna priprava za ovogodišnje obilježavanje 76. obljetnice mučeničke smrti tog našeg najmlađeg blaženika u nedjelju, 20. kolovoza. Središnje obilježavanja 76. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića bit će u četvrtak, 24. kolovoza, u blaženikovoj rodnoj župi u Svetvinčentu. Središnje misno slavlje predvodit će porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja u suslavlju s nadbiskupom i biskupima Riječke metropolije te mnoštvom svećenika.

/ mp/IKA

Duhovna priprava je započela svečanom večernjom i euharistijskim klanjanjem koje je predvodio župnik vlč. Josip Mašina. U ponedjeljak, 21. kolovoza, pobožnost krunice započinje u 17:30, a misu u 18:00 sati predvodit će don Mihovil Kurkut. U utorak, 22.08., pobožnost krunice započinje u 17:30, dok će misu u 18:00 sati predvoditi don Marko Dokoza.

U srijedu, 23. kolovoza, na uočnicu mučeništva, svečano koncelebriranu misno slavlje s početkom u 18 predvodit će porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

Ta će misa biti pjevana po laniški, tradicijskim napjevima.

Nakon mise uslijedit će predstavljanje Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića.

U četvrtak, 24. kolovoza, na samu obljetnicu mučeništva,  misa će u laniškoj crkvi biti 11 sati.

Središnje obilježavanja 76. obljetnice mučeništva, u blaženikovoj rodnoj župi u Svetvinčentu bit će u četvrtak, 24. kolovoza. Središnje misno slavlje predvodit će porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja u suslavlju s nadbiskupom i biskupima Riječke metropolije te mnoštvom svećenika.

Podsjetimo, braneći sakrament svete potvrde i ne podliježući prijetnjama komunistima, hrvatski svećenik Miroslav Bulešić preminuo je mučeničkom smrću 24. kolovoza 1947.

Ubojstvo bl. Miroslava Bulešića dogodilo se nakon davanja sakramenta svete potvrde (krizme) u Lanišču. U župnom dvoru u Lanišću pretukli su ga i na kraju ubili nožem. U trenutku mučeničke smrti imao je blaženi Miroslav Bulešić samo 27 godina. Postupak za njegovo proglašenje blaženim pokrenut je 1950-ih godina. Beatifikacija Miroslava Bulešića održana je 28. rujna 2013. godine u Puli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja