Budi dio naše mreže

Vrste posta prema Svetom pismu i kršćanskoj tradiciji

Post donosi čudesne duhovne plodove. Ispunite svoj um duhovnom glazbom za vrijeme posta i razmišljajte o Gospodinu Isusu koji je postio 40 dana.

/ hk

Svaki oblik posta i odricanja Bogu je ugodan. Važno je zadržati vedrinu i raspoloživost u susretu s ljudima. Da bi bilo koji oblik posta uspio, molite Boga da ga blagoslovi. Ne treba omalovažiti nijedan oblik posta – jednom studentu uzdržavanje od slatkiša u danu može pred Bogom biti iste vrijednosti kao i pustinjaku post na vodi. Postiti možete s određenom nakanom. Ne treba postiti samo kada su problemi u pitanju, nego i kada želimo nešto postići, ali prije svega da Bog ostvari svoje planove s nama.

Katolička Crkva je nakon Drugog vatikanskog koncila ublažila obvezu posta, prije svega zbog industrijalizacije društva, gdje se teško radi, te nije opravdano nametati obvezu posta. Ostali su samo neki dani u godini obvezni (Čista srijeda i Veliki petak), a svaki petak je uzdržavanje od mesa. Uostalom, post treba biti osobni izbor i svatko se slobodno treba opredjeljivati za onu vrstu posta koja mu pomaže kod usavršavanja.

Svaki oblik posta i odricanja Bogu je ugodan!

Post ima dobre zdravstvene učinke jer se tijelo čisti i uklanja toksine iz organizma, premda to može uzrokovati manje nelagode, kao što je glavobolja ili blaža nervoza. Treba znati da napasnik baš u vrijeme posta pobuđuje misao na hranu. Zato prikažimo Bogu i to kao našu duhovnu žrtvu. Post donosi čudesne duhovne plodove. Ispunite svoj um duhovnom glazbom za vrijeme posta. Razmišljajte o Gospodinu Isusu koji je postio 40 dana.

Foto: Unsplash

Vrste posta

1. Post bez hrane

Ova vrsta posta podrazumijeva da pijemo samo vodu. Ovaj post mogu prakticirati osobe koje nemaju naporne fizičke poslove ili neke teže bolesti. Posebno ga prakticiraju pustinjaci i monasi. Ne preporučuje se više od tri dana, osim pod nadzorom duhovnika. Koristilo bi svakom odraslom vjerniku da ima iskustvo barem jedan dan posta na vodi. Ovaj post obično ne uključuje da se može jesti prije i nakon izlaska sunca, nego kada se ujutro probudimo postimo na vodi sve do idućeg jutra kada se probudimo. U vrijeme ovoga posta pijte vodu i kada ne osjećate žeđ.

2. Post o kruhu i vodi

Ovaj post je najzastupljeniji među vjernicima. Mnogi sveci i vidioci su primili poticaje Neba da poste o kruhu i vodi. Uz molitvu daje mnoge duhovne blagodati. Organizam bolje podnosi ovaj post ako se koristi kruh s integralnim žitaricama, ili npr. pirov, raženi ili heljdin kruh.

3. Djelomični post

Djelomični post je npr. post od 6 do 15 sati ili od izlaska do zalaska sunca. Djelomični post je i kada apstinirate barem od jedne vrste hrane, npr. čokolade. Bogu je ugodan svaki post i odricanje!

4. Danielov post

Kao što je to činio prorok Daniel, ovaj post podrazumijeva da se ne jede meso ni kruh, nego samo voće i povrće. Može se naravno uz to piti voda i sok.

Foto: Unsplash

Biblijski tekstovi koji govore o postu

– Post pomaže u razbijanju zla bilo koje vrste (Iz 58, 6).

– Post pomaže da budemo ponizni (Ps 35, 13; Ps 69, 10)

– Estera je postila kad je bila suočena s opasnošću (Est 4, 16).

– Ezra je postio za zaštitu (Ezr 8, 21-28).

– Jozafat je postio u vrijeme napada neprijateljske vojske (2 Ljet 20, 3).

– Isus govori da će njegovi učenici postiti kada on ode (Mk 2, 20).

– Neke vrste zloduha se izgone postom (Mt 17, 21).

Izvor: Župa Navještenja Blažene Djevice Marije – Gospić

Ključne riječi:
odricanje Post

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja