Budi dio naše mreže

Posljednjeg dana trodnevnice uoči današnje župne svetkovine sv. Martina u Dugom Selu, velečasni Filip Marić u svojoj homiliji istaknuo je poticaje koje nam sv. Martin svojim primjerom i danas daje. Što danas sveti Martin poručuje mladima, ali i onima starije životne dobi? Je li vrijedno izići iz vlastitog komfora i zaogrnuti Božjom ljubavlju utopliti polugolog siromaha koji se nalazi pokraj nas, u našim bližnjima?

/ Dario Zürchauer

“Dobro znamo da se sv. Martin nije zadržavao na poticajima i mišljenjima drugih ljudi. Nije se obazirao na mišljenja vojnika jer mu je snažno svijetlio Bog, Gospodin nad vojskama. Zapitajmo se, kome želimo ugoditi. Bogu ili ljudima? Martin nam je jasno pokazao put, rekao je velečasni Marić.

“Ovdje gdje se trenutno nalaziš, u školi, obitelji, na poslu, fakultetu ili u Dugom Selu pravo je vrijeme i mjesto za svjedočenje Gospodina i to riječima, ali još više djelima. Možda ti se čini nemogućim baš u tvojoj sredini svjedočiti živoga Boga. Primjerice, zamišljam situaciju sv. Martina koji je držao noćnu stražu. Ne može se pomaknuti nigdje i otići, ali bez obzira na to i hladnoću on je zaodjenuo onog polugolog siromaha”, istaknuo je.

Foto: Dario Zürchauer

Možda misliš da je tvoje vrijeme prošlo. Da je vjera, odnosno Bog samo za djecu jer ih darujemo tim katehezama, vjeronaucima. Možda misliš da je Bog samo za starije, bake koje ne znaju što bi učinile u pauzi između sapunica. Danas ti sv. Martin želi pokazati drugačiji primjer i ohrabriti te. On se krstio u 23. godini.

Bog nas čeka i traži. Njemu nikad nije kasno. Nemojmo si dopustiti da nam bude prekasno odgađajući Božje sakramente.

Zato nam zaista nije bitno kojim se poslom bavi neka osoba, koju službu vrši i ima li koju titulu ispred svojeg imena, jer jedina titula za nas kršćane koja bi trebala vrijediti jest ona koja je ispred imena, a sastoji se od 2 slova: S i V. Vojnik Martin je to uz Božju pomoć uspio, odnosno sveti Martin, istaknuo je.

Foto: Dario Zürchauer

Predragi u Kristu, vjerujem kako svi prepoznajete da Crkva treba nove svece koji će živjeti lik Isusa Krista kao što je to činio i sveti Martin.

Veličina nekog čovjeka nije u titulama već u načinu služenja, u jednostavnim odlikama koje obilježavaju čovjeka.

U jednostavnosti služenja koje je ispunjeno ljubavlju prema Bogu i bližnjima. Dopustimo svijetu i Crkvi nove svete Martine. Budimo mi ti koji ćemo pomoći drugima pripraviti put do Boga, ali ne zaboravimo, ono će nam biti moguće ako dopustimo Bogu da djeluje u nama i mi vjernici budemo na “propuhu” Duha Svetoga. Svima dragi sv. Ivan Pavao II. jednom je rekao: ” Biti svet je tako jednostavno i tako komplicirano. Komplicirano je jer ne znamo biti jednostavni”, zaključio je velečasni Filip Marić.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja