Budi dio naše mreže

Palijativni bolesnici nailaze na mnoge poteškoće. Koje su i kako ih nadvladati objasnila je dr. Vlasta Vučevac u emisiji Hrvatskog katoličkog radija U zdravlju i bolesti.

/ mdj

Objašnjavajući kako o palijativnim bolesnicima postoje mnoge predrasude, dr. Vučevac je poručila: “Ne radi se o običnom bolesniku, budući da imamo 3 skupine bolesnika. Velika većina pomisli da se radi o onkološkim bolesnicima. Njih ima najviše, ali imamo i grupu neuroloških neizlječivih bolesti, kao i one klasične – šećerne, bubrežne ili možda jetrene”.

Cilj palijativne skrbi je dobivanje najveće moguće kvalitete života. Pratimo bolesnika i njegovu obitelj te nastojimo omogućiti što bezbolniji ostatak života.

Palijativni bolesnik

Dijagnozu postavljaju specijalisti, a prilikom dobivanja dijagnoze neizlječive bolesti osoba istog trena ulazi u palijativnu skrb. Često se radi o ljudima koji su svjesni i spremni na samostalan rad i život. “Unatoč tome, ostaju u našoj evidenciji”, objasnila je.

Palijativni bolesnik se razlikuje od drugih bolesnika jer standardnog bolesnika može liječiti njegov obiteljski liječnik ili specijalist. Kod palijativnog bolesnika imamo tim u koji ulaze brojni specijalisti, a ne samo liječnici ili medicinske sestre.

“Cilj palijativne skrbi je dobivanje najveće moguće kvalitete života. Pratimo bolesnika i njegovu obitelj te nastojimo omogućiti što bezbolniji ostatak života”, naglasila je sugovornica.

Govoreći o palijativnoj skrbi, podsjetila je da pallium označava plašt te da stoga svakoga bolesnika žele ogrnuti plaštem dobrote i ljubavi. “Nastojimo pokazati koliko cijenimo njegov život i pokazujemo mu koliku mu želimo pomoći”.

Pozivam slušatelje da, ako imaju želju i sposobnost za druženje s najtežim bolesnicima postanu volonteri i članovi hvale vrijednog tima.

O palijativnoj skrbi

Palijativna skrb je stara oko 55 – 60 godina. 2013. godine, ulaskom u EU pristupilo se strateškom razvoju. Njen razvoj i način tretiranja bolesnika ne nailazi u svim dijelovima Hrvatske na razumijevanje, istaknula je te poručila kako je zakon dobro postavljen, ali ga se ne poštuje i provodi u potpunosti.

Nastojimo pokazati koliko cijenimo njegov život i pokazujemo mu koliku mu želimo pomoći.

Osim toga, naglasila je kako liječnik rijetko upozorava palijativnog bolesnika na njegova prava. “O tome se malo zna”, poručila je ističući kako i dalje postoji prostor za rast. Prava na pomagala za različite lijekove, nutritivne prehrambene dodatke samo neka su od raznih prava koje je dr. Vučevac istaknula, a o kojima javnost ne zna gotovo ništa.

Važnu ulogu u palijativnoj skrbi odigrava i tim volontera, a na tom tragu su istaknute razne udruge: Laverna, koja ima socijalnog radnika, psihologa i surađuje s mobilnim palijativnim timom., Udruga Lipa u Pakracu, Srce u Marofu i druge. “Pozivam slušatelje da, ako imaju želju i sposobnost za druženje s najtežim bolesnicima postanu volonteri i članovi hvale vrijednog tima”, poručila je Vučevac.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja