Budi dio naše mreže

Franjevci Kustodije Svete Zemlje pozivaju vas da im se pridružite na virtualnom hodočašću Getsemanskim vrtom.

/ im

Franjevci Kustodije Svete Zemlje pozivaju vas da im se pridružite na virtualnom hodočašću u Svetu zemlju. Na mjesto Isusove agonije, piše Aleteia.

Mjesto Isusove izdaje i agonije

Getsemanski vrt bilo je mjesto, prema evanđelistima Mateju i Marku, gdje je Juda izdao Isusa, a zatim su ga uhitili dok se molio sa svojim učenicima nakon Posljednje večere.

Danas se na tome mjesu nalazi Bazilika Agonije, poznata i kao Crkva svih naroda jer je u njezinoj izgradnji sudjelovalo 18 nacija. Izgrađena je na stijeni na kojoj je Krist molio u noći prije svog raspeća. Bazilika naroda, sagrađena je između 1922. i 1924. godine, krasi mjesto na kojem su arheolozi otkrili crkvu iz križarskog doba, a kasnije i bizantsku crkvu iz 4. stoljeća. Smatra se da je ova starija crkva bila dio samostana ili prihvatne kuće za srednjovjekovne hodočasnike.

Stijena Isusove muke

Hodočasnici koji danas posjećuju baziliku zaustavljaju se kako bi se pomolili kraj stijene, koja je u središtu svetišta, ispred oltara. Br. Eugenio Alliata objašnjava u virtualnom hodočašću: “Stijena koja se nalazi u središtu bazilike privlači hodočasnike koji je dolaze štovati, ne zbog sebe, već zbog Onoga koji se na njoj molio.”

Na tome mjesu je Isus zavapio: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti” (Mt 26,39).

Masline, živi podsjetnik

Dok napuštamo baziliku, možemo i mi uzeti malo vremena za šetnju u molitvi. Baš kao što su arheolozi otkrili dokaze da crkve na ovom mjestu potječu iz najranijih kršćanskih hodočašća, znanstvenici su nedavno otkrili da su i masline podjednako pripale istoj lozi. Na zahtjev skrbništva nad Svetom zemljom, stručnjaci su otkrili da su današnja stabla maslina stara oko 900 godina, sve imaju isti DNK i da su izvedene iz jedne matične biljke.

Dok idemo na ovo virtualno hodočašće, franjevci nas pozivaju da se usredotočimo na Isusovu molitvu prije njegova uhićenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja