Budi dio naše mreže

VIDEO Fra Mate Kolak: Korizma je poput uspona na visoko brdo, nemoj osvajati vrhove helikopterom!

Zakoračili smo u drugu polovicu korizme. Sada već možda osjećamo težinu svojih odluka i odricanja, pitamo se koji je uopće smisao korizme i trpljenja. Pavlin fra Mate Kolak ovom nas video porukom želi ohrabriti da ustrajemo u korizmenom hodu!

/ dt

U video poruci za Hrvatsku katoličku mrežu fra Mate Kolak ističe da korizma traži od nas ustrajnost…

“Htio bih usporediti korizmu s usponom na planinu. Kada se netko penje na planinu poželi: Joj, da mi je skočiti gore! Joj, da je tu sad neki helikopter, da je tu neka žičara… Fantastična stvar! I žičara i helikopter, dovest će te na isti taj vrh. Ali, ako tako dođeš na vrh, ti nisi zapravo na vrhu. Došao si gore, ali nisi se popeo, ti taj vrh nisi osvojio nego te netko doveo i ne znaš ga cijeniti. Na svaku planinu pa i onu najveću, dolazi se malim koracima”, istaknuo je fra Mate Kolak.

Fra Mate je naglasio da nas svakim korakom uspona na planinu, planina uči. Uči nas koliki je naš teret, koliko smo teški, kolika je težina naših koraka i kolika je njihova važnost. “To je glavna poruka korizme – da rastemo, osvajamo vrh”, rekao je fra Mate Kolak.

Kroz sve ono što živimo, na poseban način u korizmeno vrijeme, pobožnosti križnoga puta, meditacije, neke male pokore, duhovne obnove, korizmene pjesme kroz sve to otvaramo prostor za  Boga, kaže fra Mate. “A samim time razlučujemo da vjerojatno, budimo realni, ima dosta stvari kojih se trebamo i riješiti, kojih se treba odreknuti. I bilo bi dobro da to nije samo na mjesec dana već trajno odreknuće”, ističe pavlin.

Cijelo promišljanje i poticaje fra Mate Kolaka pogledajte ovdje:

Inače, fra Mate Kolak inicijator je projekta “Pod smokvom” u kojem s ostalim svećenicima svakodnevno objavljuje video razmatranja o Evanđelju dana. Video zapise potražite OVDJE.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja