Budi dio naše mreže

VIDEO: Fra Ivan Dominik Iličić o potpunom oprostu za naše pokojne

Apostolska pokorničarna izdala je 22. listopada, uoči svetkovine Svih svetih, Dekret kojim se produljuje razdoblje za dobivanje potpunog oprosta za sve vjerne mrtve tijekom mjeseca studenog. Uobičajeno se to moglo u osmini od 1. do 8. studenog. Razlog su okolnosti nastale zbog pandemije koronavirusa. Na koji način se može zadobiti potpuni oprost za pokojne i što taj potpuni oprost znači, pojašnjava fra Ivan Dominik Iličić.

/ dz

Riječka nadbiskupija objavila je video na svojem Facebook profilu u kojem fra Ivan Dominik Iličić u svojem obraćanju vjernicima pojašnjava novost zbog koje je moguće tijekom cijelog mjeseca studenoga zadobiti potpuni oprost za naše pokojne. Riječ je o produljenju vremenskog roka jer se do sad potpuni oprost mogao zadobiti u osmini nakon svetkovine Svih svetih, dakle u prvih osam dana mjeseca studenoga.

Dekretom se omogućuje da se potpuni oprost za pokojne može dobiti tijekom cijeloga mjeseca studenoga, a ne samo kako je uobičajeno u osmini, od 1. do 8. studenoga.

Apostolska pokorničarna, a po posebnom mandatu Njegove Svetosti pape Franje, utvrđuje i odlučuje da ove godine, kako bi se izbjegla okupljanja gdje je to zabranjeno/ograničeno:

a. – potpuni oprost za one koji pobožno posjete groblje i mole se za pokojne, čak i u mislima, običajno utvrđen za dane od 1. do 8. studenoga, za dobrobit vjernika, može biti prenesen na drugih osam dana u mjesecu studenom, koji mogu biti neovisni jedni o drugima, a vjernici ih slobodno biraju;

b. – potpuni oprost od 2. studenoga, utvrđen o Spomenu svih vjernih pokojnika, za sve koji pobožno posjete crkvu ili oratorij i mole Oče naš i Vjerovanje, može se prenijeti ne samo na nedjelju koja slijedi ili prethodi svetkovini Svih Svetih, već i na drugi dan mjeseca studenoga, po slobodnom izboru vjernika.

Potpuni oprost velika je milost koju je dobro koristiti, a možemo je činiti svakodnevno.

Video možete pogledati OVDJE.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja