Budi dio naše mreže

Jeste li znali da su u Šibenskoj biskupiji četiri marijanska svetišta: Gospa od Vrpolja, Gospa od Anđela na Visovcu, Gospa od Karavaja u Tisnom i Gospa od Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina i u Kninu te da najstariji Gospin lik i najstarija molitva Gospi – Šibenska molitva, potječu iz ove biskupije?

/ hk/IKA

U prigodi svetkovine Velike Gospe za vjernike Šibenske biskupije, u petak 13. kolovoza, odlukom biskupa Tomislava Rogića bit će dan posta i molitve. Biskupov poziv prenosimo u cijelosti.

Biskup Rogić: Neka molitva bude put u zajedništvo i slogu

Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj!

Pred nama je svetkovina Blažene Djevice Marije na nebo uznesene – Velika Gospa koju vjerni puk uvelike slavi i u Gospina svetišta hodočasti. Naša Šibenska biskupija premrežena je Gospinim svetištima, župnim crkvama, prošteništima i kapelicama, te bogatom marjanskom pobožnošću.

Četiri su biskupijska marijanskih svetišta: Gospa od Vrpolja, Gospa od Anđela na Visovcu, Gospa od Karavaja u Tisnom i Gospa od Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina i u Kninu. Najstariji Gospin lik i najstarija molitva Gospi – Šibenska molitva, potječu iz ove biskupije.

Visovac: Gospa od Anđela / Foto: fra Marko Udovičić

Uoči velikih blagdana u vjerničkoj tradiciji, koju želimo obnoviti, stoji dan posta i priprave na hodočašće i samu svetkovinu. Svjesni vremena u kojem živimo, pandemije, prirodnih nepogoda i različitih duhovnih kriza i traženja, pozivam sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije da u petak, 13. kolovoza 2021. za našu biskupiju bude dan molitve i posta s nakanama:

  • da svemogući Bog okonča dane ovih iskušenja, zaustavi epidemiju i potrese, a svim stradalima da snagu vjere za nositi se s tim nevoljama
  • da se među vjernicima i svim ljudima dobre volje izgrađuje zajedništvo i bratstvo, međusobno razumijevanje i prihvaćanje drugoga
  • da Duh Sveti vodi obnovu Crkve i vjerodostojno naviještanje evanđelja, kako nas je pozvao papa Franjo molitvenom nakanom za kolovoz ove godine.

Gospa od Vrpolja / Foto: Šibenska biskupija/IKA

Neka se u obiteljima i u crkvama prije svete mise izmoli krunica, Gospine litanije i molitva Pod obranu se tvoju utječem. Molimo za svih koji su potrebni Božje milosti, ohrabrenja i novog poleta, da ponovno otkrijemo obzore nade s pouzdanjem u Gospodina.

Utječemo se Tebi, koja svijetliš na našem putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. Neka molitva bude put u zajedništvo i slogu koji su nam toliko potrebni u svim porama života.

S Božjim blagoslovom !

+ Tomislav Rogić, biskup

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja