Budi dio naše mreže

Tomislav Ivančić: Kakve su ti oči, takav si!

"Dobrota je svjetlost. Tama se tjera samo tako da unosimo svjetlo. Želimo li, dakle, popraviti čovjeka, ne treba i ne smije se upozoravati na zlo, nego u njega unositi dobro, poručuje Tomislav Ivančić u knjizi "33 meditacije".

/ im

Ako ti je oko zdravo, cijelo ti je tijelo u svjetlu – govorio je lsus. Ako ti je pak oko tamno, kakva će tek biti tama u tebi? Dobro i zlo su izmiješani. Nitko nije potpuno zao nitko nije potpuno dobar. Ako gledaš samo zlo u čovjeku, i sam postaješ zao, ulaziš prostore zla i druge sudis i osuduješ. Ako pak gledaš dobru stranu u ljudima, sam postaješ dobar, optimist, i u drugima potices razvoj dobrote. Bog je samo dobar. U njemu nema ni sjenke zla. On je stvorio čovjeka dobrog. On ga je i nakon grijeha ponovno “‘stvorio” čistoga.

Tama se tjera samo tako da unosimo svjetlo.

Zli je zao, zavodi ljude, laže im, vara ih, i usmjeruje ih jedne protiv drugih. On je zato posredno ubojica ljudi. Želi samo zlo, laž, prijevaru, smrt. Tko čovjeka gleda negativno taj gleda njegovim očima. Zlo je kao tama. Dobrota je svjetlost. Tama se tjera samo tako da unosimo svjetlo. Želimo li, dakle, popraviti čovjeka, ne treba i ne smije se upozoravati na zlo, nego u njega unositi dobro.

Tko u čovjeku ne gleda zlo nego dobro, taj je na Božjoj strani, ima Božje oko.

Ljubiti neprijatelja jedini je način da se trajno oslobodimo njegove opasnosti. Tko u čovjeku ne gleda zlo nego dobro, taj je na Božjoj strani, ima Božje oko. Tko gleda zlo, a ne dobrotu, taj je na strani zloga i ima njegov pogled. Ne suditi i ne osuđivati, gledati dobro – to znači biti na Božjoj strani i biti jak kao Bog – imati zdrave oči.

Ključne riječi:
prof. Tomislav Ivančić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja