Budi dio naše mreže

Tomislav Ivančić: Danas se sjeti kakav si čovjek

"Nikada ne idi životom ne čineći barem nešto. Ne idi spavati, a da prije spavanja nisi odlučio da ćeš sutra ostvariti neke nove stvari", poručuje Tomislav Ivančić u "Minuti za tebe".

/ im

Danas se sjeti: Kako se zoveš?
Koji je tvoj spol?
Koje su tvoje čežnje i želje?
Nastoj otkriti koje su tvoje sposobnosti, talenti i što bi želio postići?
A onda polako otkrivaj jesi li u sebi slobodan.
Vuku li te kojekakve strasti, užici i zadovoljstva?
Vuku li te ljudski obziri da govoriš ono što ljudi žele čuti, a ne ono što je istina? Jedeš li samo ono što ti se sviđa ili ono što je zdravo?
Jesi li čovjek pun negativnosti, grijeha i depresije ili čovjek koji vjeruje, koji stalno stvara dobro ozračje oko sebe i koji je slobodan?
Kakav si čovjek?
Jesi li ti zadovoljan sa sobom ili nezadovoljan?
Ako si nezadovoljan, što bi trebalo učiniti? Ako si zadovoljan, što ne bi smio učiniti da ne izgubiš to zadovoljstvo?

Kako je zanimljivo biti čovjek, zar ne?
I kako je potrebno neprestano biti aktivan i svjestan jer vrijeme prolazi tako brzo. Sekunde, minute, sati, dani, mjeseci, godine, stoljeća, sve tako brzo prođe.
I nemoj ustati iz kreveta i odmah skočiti, već sjedi na rub kreveta i promisli: Što bih danas mogao učiniti?
Čovjek samo osjeti da su vremena prazna, prazni hodovi u kojima se ništa nije dogodilo. Nasuprot, sretan je zbog onoga što je naučio, pročitao, činio dobro, pomogao nekome, nekoga prosvijetlio, oslobodio se svojih grijeha, krivnje, oprostio…

Nikada ne idi životom ne čineći barem nešto. Ne idi spavati, a da prije spavanja nisi odlučio da ćeš sutra ostvariti neke nove stvari. I nemoj ustati iz kreveta i odmah skočiti, već sjedi na rub kreveta i promisli: Što bih danas mogao učiniti? Dok piješ kavu, promisli: Koristi li mi ta kava ili šteti? Ako pušiš, možeš li se toga osloboditi? Vidjet ćeš kako je moguće u svakom trenutku napraviti jedan potez, nešto dobro Jesi li u dobrim odnosima sa svojim mužem, sa svojom ženom, s djecom, s punicom, sa svekrvom, s kolegama? Jesi li u dobrim odnosima sa svojim Stvoriteljem? Jesi li u dobrim odnosima sa samim sobom? Promisli, odmah kreni u dan i vidjet ćeš kako je moguće u svakom trenutku napraviti jedan potez, nešto dobro. Tako ćeš osjetiti da se isplatilo živjeti u tome danu i da će sve biti dobro.

Ključne riječi:
prof. Tomislav Ivančić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja