Budi dio naše mreže

Potresna je pripovijest obraćenja blogerice Leah Libresco, popularne američke ateistice odgovorne za 'Patheos Atheist Portal'. Poruka ove mlade filozofkinje, koja je doktorirala na sveučilištu Yale, osamnaestog lipnja 2012. snažno je potresla brojne čitatelje njezinog bloga, posebno ateiste, i vrlo se brzo proširila po svijetu.

/ hjb

‘Ovo je moj post (poruka)’ – tako je bio naslovljen tekst u kojem Leah potvrđuje da zadovoljavajući odgovor na svoj ‘unutarnji moral’ nije uspjela pronaći u ateizmu te da ga je konačno našla u kršćanstvu: “Godinama sam pokušavala shvatiti odakle dolazi opći moralni zakon koji sam prepoznavala u sebi”, objasnila je blogerica; objektivni moral, kao što je objektivna matematika i fizički zakoni. Trajno tražeći odgovor, blogerica se utjecala, primjerice, filozofiji ili evolutivnoj psihologiji. “Zaista nisam mislila da je odgovor u kršćanstvu, priznajem, ali više nisam mogla tajiti da kršćanstvo bolje od svake filozofije objašnjava ono što sam već priznavala objektivnim: svoj unutarnji moral, koji ateizam nije uspijevao objasniti”, izjavila je Libresco.

Prvi znaci ‘obraćenja’ stigli su na Cvjetnu nedjelju te godine, kad je Leah na sveučilištu Yale sudjelovala u raspravi o podrijetlu moralnog zakona. Tijek tumačenja prekinuo je neki student koji ju je nastojao potaknuti na promišljanje, moleći je da ne navodi tuđa tumačenja, nego da rekne što osobno misli. “Ne znam, nemam sigurnu ideju”, odgovorila je filozofkinja, zbunjena jednostavnim upitom. “Ali koja je tvoja temeljna postavka?”, nastavio je mladić. “Ne znam… uopće je nemam, jednostavno mislim da se moral zaljubio u mene ili nešto slično, odgovorila sam, a onda je mladić obrazložio svoje mišljenje” – ističe Libresco.

Blogerica pripovijeda da je, razmišljajući, poput toga mladića shvatila da vjeruje u objektivni moral, neovisan o ljudskoj volji. Libresco je shvatila da je i ona vjerovala u ćudoređe, u kojem je primjetan njegov Tvorac, i u postojanje Istine te u božansko počelo morala.

Obraćenje je iznenadilo sve, a razljutilo ateiste

“Slutila sam da bi moralni zakon mogao biti osoba. A katolička vjera mi je najrazumniji i najjednostavniji put do spoznaje da je moje predmnijevanje istinito, jer veli da Istina živi i da se utjelovila” – ustvrdila je Libresco. Pitajući mladića što joj savjetuje, uvjerena se ateistička filozofkinja pridružila mladićevoj večernjoj molitvi Časoslova, a sada je uvijek i sama moli. Godine i godine teorija, dokaza, uvjeravanja…. smrvile su se pred jedinom Istinom – Bogom.

Objavljena na portalu, ispovijest je izazvala suprotne reakcije i milijune komentara. U mnogim je komentarima optužuju, ateisti se osjećaju da ih je izdala ona koju su smatrali svojim liderom. Brojni su komentari i katolika i nevjernika. Neki se raduju zbog njezina obraćenja. ‘Sretan sam radi tebe. Žarko sam molio. Avantura tek počinje’ – napisao je jedan čitatelj.

U intervjuu za CNN Libresco je priznala da treba još puno toga razumjeti te proučiti crkveni nauk glede morala. Primjerice, zbunjuje je crkveni stav o homoseksualnim činima. Ali to nije problem – ustvrdila je – jer je sve u što se dosad uvjerila razumno. Nakon obraćenja potražila je katoličku zajednicu, skandalizirajući svoje dotadašnje prijatelje. “Kada me pitaju kako se danas osjećam, odgovaram da sam sretna. Najbolje je životno razdoblje kad osjetiš da je gotovo sve što si smatrao istinitim zapravo – lažno”‘, ustvrdila je Libresco.

Tko iskreno traži, naći će Boga

U istom intervjuu ustvrdila je da se osjeća ‘ponovno rođenom’. “Vrlo je lijepo sudjelovati na svetoj misi i znati da je tu utjelovljeni Bog, a ta činjenica objašnjava mnoge stvari koje se drugačije ne mogu objasniti.” Na novinarov upit što misli učiniti sa svojim popularnim blogom, rekla je da je o tome često promišljala. Prestati pisati ili nastaviti pisati kao kripto-katolkinja? Nakon dugog promišljanja donijela je drugačiju odluku: blog će se od sada nazivati ‘Patheos Catholic Channel’ i služit će za rasprave s uvjerenim ateistima, onako kao što je prije služio za rasprave s uvjerenim katolicima.

Ako je netko čestit, onda se nema čega bojati. Ja sam u svojim traženjima našla odgovor jer sam bila iskrena.

Zanimljivo je kod mnogih ateista to što kritiziraju i traže dokaze. Za Crkvu to može biti vrlo korisno jer je Crkva na strani činjenica i razuma. Libresco je zaključila: “Bez obzira u što čovjek vjeruje, razmišljanje o tome je dobra ideja. Ako shvatiš da ima nešto što te primorava promijeniti mišljenje, ne boj se i ne zaboravi da tvoja odluka može samo poboljšati pravo viđenje stvari.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja