Budi dio naše mreže

SVJEDOČANSTVO Svećenik i otac četvero svećenika proslavio stoti rođendan

Otac, svećenik kao i otac četvero svećenika, učenik Padra Pija, veteran Drugog svjetskog rata... Svećenik Probo Vaccarini je primio svih sedam sakramenata, neke čak od vlastite djece, a bio je svjedokom najvažnijih događaja i osoba 20. i 21. stoljeća.

/ mp

Svojih stotinu godina don Probo Vaccarini proslavio je 4. lipnja misom koju je predslavio talijanski biskup Riminija Francesco Labiasi, a na kojoj su suslavili njegovi sinovi.

Vaccarinijeva životna priča postala je viralna, a o njoj su pisali Vatican NewsVatican Insider te Hrvatska katolička mreža.

Njegova priča mogla bi postati odličnim predloškom za filmski scenarij, donosi Aleteia.

Vaccarini je rođen u Italiji 1919. godine. Kao mnogi mladi iz njegove generacije, bio je poslan na ratište u Rusiju tijekom Drugoga svjetskog rata. Preživjevši rat vratio se svojoj kući i započeo karijeru. Jednog dana, susreo je svog prijatelja i ratnog veterana koji je uvijek bio u nekoj nevolji, a tom prilikom kad ga je susreto bio je sretan i promijenjen, prisjetio se don Vaccarini u razgovoru za talijansku katoličku televiziju TV2000. Vaccarini ga je upitao što se dogodilo, a prijatelj mu je odgovorio kako je bio na ispovijedi kod Padra Pija.

Nakon razgovora s prijateljem Vaccarini je otišao kod Padra Pija koji je postao njegov ispovjednik. Tijekom jednog od njihovih zajedničkih susreta Padre Pio mu je savjetovao da se oženi i ima veliku i svetu obitelj. Vaccarini mu je na to odgovorio: “Velika obitelj može, ali sveta?” Nakon nekog vremena Vaccarini je ponovno posjetio Padra Piju i kad mu je rekao da je još uvijek sam, svetac mu je poručio: “Pokreni se!”

Anna Maria Vannucci privukla je Vaccarinijevu pažnju jer ju je redovito viđao na misi i u gradu. Vjenčali su se s namjerom kako bi proveli u djelo savjet Padre Pija da imaju veliku obitelj. Imali su sedmero djece – četiri sina i tri kćeri.

“To ništa nije bilo slučajno. Htio sam ih sve”, poručio je Vaccarini. Nažalost, njegova žena umrla je 1970., nakon samo 18 godina braka.

Unatoč poteškoćama, Vaccarini je ostvario i drugi dio savjeta Padra Pija – osigurati da njegova obitelj postane sveta. Sva četvorica sinova postali su svećenici, prvi se zaredio 1979., a najmlađi dvadeset godina kasnije. Jedna njegova kćer posvetila se kao laikinja.

Vaccarini je prvo postao trajni đakon na župi San Martino u Ventiju gdje je uvijek bio problem naći svećenika koji bi predslavio misu. Potom je Vaccarini čuo glas Padra Pija koji mu govori: “Postat ćeš svećenik!”. U dobi od 69 godina, 1989. godine, Vaccarini je uistinu i postao svećenik.

Unatoč godinama i mnogim uspjesima, objavio je 15 knjiga, među njima i autobiografiju “Muž, udovac i svećenik”, a don Vaccarini nije otišao u mirovinu.

“Imao sam ženu, vlastitu i duhovnu djecu. Sad čekam da me Bog pozove k sebi”, poručio je svećenik Probo Vaccarini.

Ključne riječi:
don Probo Vaccarini

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja