Budi dio naše mreže

Sv. Matija apostol rođen je u prvom stoljeću - Isusov je suvremenik. Znade se da je prije bio učenik Ivana Krstitelja a nakon Isusova krštenja pošao je za Isusom i pratio ga na njegovim putovanjima.

/ Matija Maša Vekić

Nakon što je Juda Iškariotski izdao Isusa trebalo je popuniti njegovo mjesto, pa je izabran u zbor Dvanaestorice Isusovih učenika – apostola.

Nakon Isusova uzašašća na Nebo, sv. Matija se s ostalim učenicima vratio s Gore Uzašašća u Jeruzalem. Sv. Petar je ustao pred svom braćom i predložio da Judi nađu zamjenu. Na koji način je izabran za apostola izvještava sv. Luka evanđelist u Djelima apostoskim. Predložili su dvojicu: Josipa, zvanog Barsaba, i Matiju. Petar je pred svima molio: “Gospodine, ti koji poznaješ srca svih ljudi, pokaži nam koga si od ove dvojice izabrao da preuzme mjesto ove apostolske službe s kojega je Juda odstupio i otišao u mjesto što mu pripada!” (Dj 1, 24-25). Tada su, po tadašnjem običaju, bacili kocku, koja je pala na Matiju i tako je on bio pribrojen jedanaestorici Kristovih apostola.

Sigurno je da se Matija nalazio među sedamdeset i dvojicom učenika, koje je Isus poslao da samostalno propovijedaju. Pratio je Isusa posvuda, slušao njegove govore i gledao čudesa koja je Isus činio. Tako se u njemu učvrstila vjera u Krista mesiju.

On je širio Evanđelje po Palestini, Maloj Aziji i poslije u Etiopiji. Nakon nekoliko godina vratio se u Palestinu i tu podnio mučeništvo. U to vrijeme Židovi su jako progonili kršćane. Zbog čudesnih ozdravljenja koja su se po Matijinim zagovorima i molitvama događala i velikog broja Židova koji su preko njega primali krštenje, Veliko vijeće ga je osudilo na smrt. Uhvaćen je, oko 63. godine, i odveden van zidina grada i kamenovan. Iznemogavši pao je na koljena, sav obliven krvlju i s podignutim rukama prema nebu glasno je molio. To je zasmetalo jednome prisutniku pa je uzeo sjekiru i odrubio mu glavu. Tako je postao mučenik Kristov-svjedok vjere.

Predaja tvrdi da je bizantska carica Jelena, majka Konstantina Velikoga,  njegove relikvije darovala svome rodnom mjestu Trieru u Njemačku. Tu se i danas časte njegove relikvije u bazilici Sv. Matije – dvanaestoga apostola. Relikvije svetog Matije nalaze se još u Rimu u bazilici Svete Marije Velike i u Padovi u bazilici  Svete Justine.

U bazilici Sv. Matije u Trieru uklesane su mu ove pohvalne riječi: “U Gospodinovu je zakonu bio veoma učen, tijelom čist, duhom razborit, u rješavanju pitanja Svetoga pisma oštrouman, u savjetovanju vidovit, u govoru okretan, činitelj mnogih čudesnih znakova, raširenim je rukama prema nebu kao mučenik Bogu predao dušu.”

Ime Matija po svom hebrejskom korijenu znači “Božji dar”. On je, uistinu,  bio Božji dar, dar Crvi i jedan od njezinih stupova.

Budući da mu je odrubljena glava, likovno se prikazuje s bradom. Zaštitnik je mesara, slastičara, krojača i građevinskih obrtnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja