Budi dio naše mreže

Sv. Majka Terezija - Nobelovka mira

Na današnji dan prije 40 godina sv. Majka Terezija dobila je Nobelovu nagradu za mir te je novac od nagrade namijenila za izgradnju domova za one koji žive u bijedi, ponajviše za one koji boluju od gube. Don Kristë Gjergji, voditelj Albanske katoličke misije u Hrvatskoj za HKR je 7. studenoga, u povodu Dana Majke Terezije, naveo da je sv. Majka Terezija svojim radom svjedočila i pokazivala da smo svi djeca Božja.

/ at

Sv. Majci Tereziji dodijeljena je Nobelova nagrada za mir 10. prosinca 1979. zbog njene skrbi za siromašne i ugrožene ljude. Novac od nagrade, odnosno 190 tisuća tadašnjih američkih dolara namijenila za izgradnju domova za one koji žive u bijedi, ponajviše za one koji boluju od gube.

Sv. Majka Terezija služila je Kristu, bratu čovjeku i Crkvi.

“Sveta Majka Terezija bila je kao Albanka jedan veliki dar za albanski narod, ali je u prvom redu služila Isusu Kristu. Služila je Kristu, bratu čovjeku i Crkvi”, rekao je don Gjergji navodeći kako pred Bogom nema nacija. Majka Terezija je uputila sve da s porukom mira započnu od svoje obitelji, a albanske obitelji su, kao i Majka Terezija, poznate po svojoj otvorenosti i ljubavi prema djeci što je potvrdio i don Gjergji. “Poruka sv. Majke Terezije jest obitelj. Obitelj je i dom i država i Crkva, obitelj je sve”, rekao je don Gjergji podsjećajući na važnost očuvanja njene poruke, ali i sjećanja na nju. “U Koprivnici je prije 16 godina osnovana župa koja je posvećena sv. Majci Tereziji. Velika katedrala u Prištini također je posvećena sv. Majci Tereziji. Ja sam zahvalan i Hrvatima i Albancima i svima koji su se posvetili očuvanju sjećanja na tu sveticu, koji grade i posvećuju Nobelovki mira.”

Sama Majka Terezija uputila je vjernicima da su djela ljubavi djela mira te da će kada završi ovaj zemaljski put da će kao svetica tame paliti svjetla i tamo gdje je tama. Don Gjergji je rekao da je ona svojim radom budila svijest ljudi o miru te navodi kako smo svi mi pozvani da radimo na miru u svijetu.

Više o Albanskoj katoličkoj misiji u Hrvatskoj i Danima Majke Terezije možete čuti u sljedećoj poveznici na emisiju Aktualno, voditeljice i urednice Tanje Maleš:

Podsjetimo također na riječi sv. Majke Terezije prilikom dodjele Nobelove nagrade:

Svi zajedno zahvalimo Bogu za prekrasnu priliku u kojoj zajedno jedni sa drugima možemo podijeliti i izraziti radost što širimo mir, radost, što jedni druge volimo, što volimo Njega, i što su najsiromašniji među siromašnima naša braća i sestre.

Ovdje smo se okupili da Bogu zahvalimo na daru mira. Svima sam Vam dala molitvu mira koju je sv. Franjo Asiški molio prije mnogo godina i pitam se da li je osjećao istu potrebu koju mi sada osjećamo da molimo za mir.

Pa pomolimo se zajedno:

Učini nas dostojnim, Gospodine,
da služimo ljudima u cijelom svijetu,
koji žive i umiru u siromaštvu i gladi.
Daj njima kroz naše ruke,
njihov svakodnevni kruh,
daj im mir i radost kroz
našu ljubav punu razumijevanja.

Bože moj, dopusti mi,
mira Tvog da budem glas.
Ima li mržnja bilo gdje,
daj da ljubav nosim tu.
Ima li sumnja bilo gdje,
daj da vjeru nosim tu.
Ima li očaj bilo gdje,
daj da nadu nosim tu.
Ima li žalost bilo gdje,
daj da radost budem tu.
Ima li tama bilo gdje,
daj da svjetlo budem tu.

Gospodine,daj da ja radije tješim druge,
nego što je meni potrebna utjeha;
da ja više razumijem druge,
nego što je potrebno razumijeti mene;
da ja volim, više nego je ljubav meni potrebna;
jer zaboravljanjem samoga sebe,
čovjek se pronalazi;
opraštanjem, biva njemu oprošteno;
smrću, on se budi u vječnom životu. Amen.

(Na početku govora tijekom primitka Nobelove nagrade za mir, Majka Terezija, 10. prosinca 1979., Gradska vijećnica u Oslu.)

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja