Budi dio naše mreže

Član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Zvonko Benković na svojim je društvenim mrežama uoči druge adventske nedjelje objavio kratak tekst o značenju četiriju adventskih svijeća koja uključuju germansku i kršćansku tradiciju.

/ md

Nekoliko je različitih tumačenja značenja koja se kriju iza četiriju adventskih svijeća, a o njima je pisao fra Zvonko Benković. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Adventski vijenac, uglavnom, čine dva temeljna simbola – krug i svjetlo. Krug označava savršenost i cjelinu, a svjetlo je simbol novoga života i radosti koju iščekujemo.

Prema germanskoj tradiciji, koja je u naše krajeve stigla 1980-ih godina, u vijenac se umeću četiri svijeće. Prema kazivanjima one označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak; drugi govore da su one oznake četiriju godišnji doba, treći spominju da ih se može povezati s četiri evanđelista: Mateja, Marka, Luku i Ivana; dok je najučestalije tumačenje kako one predstavljaju brojanice i svaka od njih označava jedan tjedan došašća.

Prema kršćanskoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće – znak pokore i obraćenja i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prvu svijeću nazivaju još i prorokovom jer se u prvom tjednu došašća čitaju ulomci iz evanđelja koji navješćuju dolazak Mesije. Drugu svijeću nazivaju betlehemskom, jer su Josip i Marija na putu prema Betlehemu kako bi obavili popis po naredbi cezara Augusta. Treću nazivaju pastirskom, kako bi nas podsjetila da svi trebamo bdjeti i budno čekati dolazak obećanoga Mesije. Četvrta se naziva svijećom anđela glasnika koji donose radosnu vijest o Isusovu rođenju i pozivaju vjernike da se spreme na put kako bih krenuli u pohode malenom Isusu.

Neka toplina betlehemske svijeće obasja vaš dom, ugrije srca svih onih koji u njemu žive i udijeli vam sveti mir kako biste jedni druge nosili u molitvi i zahvalnosti kroz ovo milosno vrijeme.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja