Budi dio naše mreže

Posljednji sud bit će u vrijeme slavnog povratka Kristova. Samo mu Otac zna čas i dan; samo on odlučuje o njegovu dolasku. Po svom će Sinu Isusu Kristu izreći tada konačni pravorijek o svoj povijesti.

/ lm

Posljednjem sudu prethodit će uskrsnuće svih mrtvih, “pravednika i nepravednika” (Dj 24, 15). To će biti “čas kad će svi koji su u grobovima čuti glas Sina čovječjega. I izići će: koji su dobro činili – na uskrsnuće života, a koji su radili zlo – na uskrsnuće osude” (Iv 5, 28-29). Tada će Krist “doći u slavi i svi anđeli njegovi s njime […] I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi s desna, a jarce slijeva […]. I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni” (Mt 25, 31-33. 46).

Posljednji će sud otkriti da Božja pravda pobjeđuje sve nepravde.

Pred Kristom, koji je Istina, bit će konačno iznesena istina o stavu svakoga čovjeka prema Bogu. Posljednji sud otkrit će, do zadnjih posljedica, sve što je tko za svoga zemaljskog života dobra učinio ili propustio učiniti.

Posljednji sud bit će u vrijeme slavnog povratka Kristova. Samo mu Otac zna čas i dan; samo on odlučuje o njegovu dolasku. Po svom će Sinu Isusu Kristu izreći tada konačni pravorijek o svoj povijesti. Tada ćemo upoznati posljednji smisao svega stvorenja i svu rasporedbu spasenja; shvatit ćemo čudesne putove kojima je njegova providnost vodila svaku stvar njezinu konačnom cilju.

Posljednji sud otkrit će, do zadnjih posljedica, sve što je tko za svoga zemaljskog života dobra učinio ili propustio učiniti.

Posljednji će sud otkriti da Božja pravda pobjeđuje sve nepravde što su ih Božji stvorovi počinili te da je Božja ljubav jača od smrti.

Poruka Posljednjeg suda poziv je na obraćenje dok Bog još daje ljudima “vrijeme milosno, […] vrijeme spasa” (2 Kor 6, 2). Nadahnjuje i sveti Božji strah. Obvezuje na pravdu kraljevstva Božjega. Naviješta “blaženu nadu” (Tit 2, 13) povratka Krista Gospodina, koji će doći “da se proslavi u svojim svetima i da se prodiči u svima koji su vjerovali” (2 Sol 1, 10).

Izvor: Katekizam Katoličke Crkve

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja