Budi dio naše mreže

Reiki otvoreno promiče reinkarnaciju, a ignorira Uskrsnuće Isusovo. Ako se kršćanin s Bogom sjedinjuje kroz sakramente, osobito Euharistiju, što će mu onda inicijacija u reiki?

/ md

Karizmatik i župnik iz Kašine vlč. Dražen Radigović osvrnuo se na značenje Reikija i njegove pogubnosti za čovjeka objasnivši odnos Katoličke Crkve prema ovoj budističkoj praksi u objavi za portal molitvene zajednice Dobri pastir, Zajednica Dobri pastir. Njegovo tumačenje prenosimo u nastavku.

Što je Re-ki?

Riječ ‘reiki’ japanskog je podrijetla: «rei» označava nešto sveto, sveopći ili transcendentalni duh, a «ki» označava energiju životne sile. Reiki je, dakle, «Univerzalna Životna Energija». Označava isto što i prana u Indiji.

Iscjeljenje, prema reikiju, sastoji se u otklanjanju odvojenosti čovjeka od njegovog izvora – božanske energije, dakle stapanjem individualnog sebstva s neosobnom božanskom energijom. Iako od sebe energično odbacuje da ima ikakve veze i s jednom religijom, zastupljenost religijskih pojmova u reikiju je neporeciva.

Iscjeljenje što ga reiki promiče predstavlja povratak jedinstvu s «Univerzalnom Životnom Energijom» koja je predstavljena kao prauzrok svega. Kršćanstvo cjelovitost osobe promatra kroz prizmu svetosti koja se ostvaruje u zajedništvu Presvetoga Trojstva, a ne usklađivanjem s „božanskim energijama“.
Obožavanje i klanjanje «Univerzalnoj životnoj Energiji» dio je kulta budističke filozofije Kurama hrama kojoj je pripadao Mikao Usui, osnivač reikija. Kršćanstvo se klanja osobnom Bogu, koji nam se na najizvrsniji način objavio u Isusu Kristu.

Reiki otvoreno promiče reinkarnaciju, a ignorira Uskrsnuće Isusovo.

Krist i kršćanski elementi marketinški su naknadno pridodani reikiju sa svrhom da ga se prikaže prihvatljivim kršćanima kako bi ih se u njega vrbovalo. Isus Krist u reikiju predstavljen je kao jedan od budističkih visoko evoluiranih duhovnih bića. Pojam grijeha nigdje se u reikiju ne spominje, pa nema ni mjesta za Isusa Spasitelja nego se, kao i u jogi, promiče filozofija «samoostvarenja». Isus je predstavljen kao samoostvareni ili prosvijetljeni mudrac, dok preko njegovog križa kojim nas je otkupio reikisti prelaze nijemo. Reiki otvoreno promiče reinkarnaciju, a ignorira Uskrsnuće Isusovo.

Reikisti poistovjećuju reiki s Duhom Svetim. Duh Sveti u Bibliji ima značenje Duha Božjeg, a nekada dah Božji. U svakom slučaju pojam se odnosi na pokretačku silu sveukupne egzistencije, pa možemo razumjeti prividnu zbrku pojmova.

Ako se kršćanin s Bogom sjedinjuje kroz sakramente, osobito Euharistiju, što će mu onda inicijacija u reiki?

Prema Biblijskom poimanju odnosa čovjeka i Duha Svetoga, čovjek nije njegov «kanal, kako proizlazi iz filozofije reikija, nego je njegov Hram. Duh Sveti kroz čovjeka «ne prolazi» nego se u njemu nastanjuje. Nema egzistencije bez Duha Svetoga. Duha Svetoga šalje Otac po Sinu, nasuprot reikiju u kojemu Isus zauzima beznačajnu ulogu uz bok Buddhe i Mikao Usuija. Ako se kršćanin s Bogom sjedinjuje kroz sakramente, osobito Euharistiju, što će mu onda inicijacija u reiki?

Božanska energija «reiki» proturječi značenju pojma energije u fizici. Dok energija u fizici predstavlja drugi oblik materije, nema emocija, razuma niti volje, takozvana «energija» u ezoterijskom poimanju je bestjelesna sila koja svjesno djeluje, bira, nije kod svih ljudi jednaka, ima inteligenciju…, što su karakteristike svojstvene osobnosti. Ova energija ima karakteristike razumnosti, raspoznaje stvari, odaziva se kad je pozvana, itd. Ne radi se, dakle, o fizičkim energijama nego o okultnim bićima «Doba Vodenjaka».

Službena medicina ignorira reiki iz jednostavnog razloga što on ne sadrži čak niti one elementarne zdravorazumske hipoteze koje su pretpostavka znanstvenoga objašnjenja njegove djelotvornosti.

Stanovište Crkve o reikiju

Crkva odbacuje reiki kao idolopoklonstvo protivno zdravom razumu i biblijskoj objavi (temeljem izjave Povjerenstva za Nauk vjere). Razlog leži u tome što je reiki okultna iscjeliteljska tehnika čije usvajanje nije moguće bez odstupanja od katoličkog pravovjerja i odricanja znanstvenih spoznaja suvremene medicine zbog njihove komunikacije s okultnim bićima («reiki vodičima»). Iako za sebe tvrdi da nije religija, reiki ipak bolest tumači kao posljedicu djela iz prijašnjih života, promičući tako istočnjačko vjerovanje u reinkarnaciju. «Svemirskim energijama» pridaje božanska svojstva što je, postojale one ili ne, čisto idolopoklonstvo i grijeh protiv prve Božje zapovjedi.

Iscjeljenje se vrši prijenosom energije magijskim tehnikama (simbolima), a profesionalno bavljenje reikijem pretpostavlja inicijaciju od tri stupnja kojom pojedinac stupa u komunikaciju s duhovima reikija. Riječ je, dakle, o spiritističkoj praksi koje se treba ozbiljno kloniti.

U reikiju, međutim, spasenje se postiže vlastitim naporom-samoostvarenjem; pojedinac treba napraviti «kvantni skok od uma do ne-uma» kako bi prevladao iluziju odijeljenosti čovjeka od Boga.

Ako je sve energija, kako uči reiki, onda su individualni «Ja», osobnost i svijest samo iluzije uma koje na putu do prosvjetljenja moraju biti prevladane. «Cjelovitost» kojoj teži reiki, ekvivalent je za spasenje u budizmu, a zapravo se sastoji u raspadu vlastite osobnosti koja se gubi u oceanu svemirske svijesti/energije poznate i kao «Buddhina svijest».

Cilj kršćanske mistike, međutim, nije gubitak vlastite osobnosti, nego njezino pročišćavanje, usavršavanje i ostvarenje u Bogu koji nije niti neosobni ocean svijesti, niti energija, nego Otac koji nas neizmjerno ljubi. Prema kršćanskoj objavi svaka osoba je unikat, neponovljiva i jedinstvena jedinka koju je Bog stvorio da bi živjela u zajedništvu triju Osoba Presvetoga Trojstva. U reikiju, međutim, spasenje se postiže vlastitim naporom-samoostvarenjem; pojedinac treba napraviti «kvantni skok od uma do ne-uma» kako bi prevladao iluziju odijeljenosti čovjeka od Boga. Svrha «vatre reikija» je spaliti dvojnost u umu kako bi svijest alkemijskom preobrazbom doprla do spoznaje jedinstva svega (monizma).

Reiki je tehnika samospasenja koja ne poznaje kršćanskog pojma grijeha ni kajanja.

Reiki iscjeljenje i spasenje sastoji se u otkriću vlastite božanske naravi. Reiki je tehnika samospasenja koja ne poznaje kršćanskog pojma grijeha ni kajanja. Reiki je budističkog podrijetla, a njegove iscjeliteljske pretpostavke zasnivaju se na znanstveno neodrživim teorijama, dok mu primarni cilj nije iscjeljenje nego prosvjetljenje.

U bolesti se kršćanin poniznom molitvom obraća Bogu jer «on zdravlje daje» (Sir 38, 9), svjestan da «liječenje od Svevišnjega dolazi» (Sir 38, 2), zatim i liječniku «jer je i njega Gospod stvorio» (Sir 38, 1); a kršćanin će se obratiti i Crkvi da za njega moli, osobito po sakramentu bolesničkog pomazanja u kojemu svećenik u Kristovo Ime polaže ruke na bolesnika (Jak 5, 14). Kad za to dođe vrijeme, spreman je u vjeri prihvatiti i neizlječivu bolest pa i samu smrt kao dio volje Božje.

Svjesno i hotimično bavljenje reikijem vodi apostaziji (otpadu od vjere), od Krista i Crkve, radi čega smo ga dužni izbjegavati pod teški grijeh. U tom smislu i osobe koje se svjesno ne žele odreći reikija, te i dalje ustraju u njegovoj primjeni, ne mogu pristupati sakramentima. Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu pismom od 24. rujna 2008. (br. 2553/2008.) izdao je slijedeći naputak svećenicima: Budući da je osoba koja prođe inicijaciju u reiki otpala od katoličke vjere i time upala u izopćenje, valja podsjetiti da svećenici za odrješenje od cenzure izopćenja moraju zatražiti ovlast od ordinarijata kako bi takve osobe mogli odriješiti od cenzure.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja