Budi dio naše mreže

"Jedine riječi koje su od s. Žarke ostale su: 'Nisam kriva, znam da nisam kriva, ali idem'. Svjedoci koji su bili sa s. Žarkom u zatvoru svjedočili su kako je ona na mučenje odgovorila opraštanjem. Ona je u državnom sustavu koji je postavljao granice uspostavila novi sustav neograničene dobrote", istaknula je s. Veronika Mila Popić u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu o s. Žarki Ivasić povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

/ Hana Kilijan i Hrvoje Josip Bišćan

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj te kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Tim smo povodom o službenici Božjoj s. Žarki Ivasić, jednoj od žrtava iz razdoblja Drugoga svjetskog rata, razgovarali s povjesničarkom i članicom Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. Veronikom Milom Popić.

S. Žarka Ivesić / Foto: Arhiv Postulature

“Zbog karizme sestara milosrdnica koja se odnosi na zdravstvo, na njegovanje bolesnika i ranjenika, sestre s brojnih područja su u poslijeratnom vremenu bile progonjene zbog navodnog pomaganja neprijateljima države. Poslanje služenja onima koji su najpotrebniji koristilo se za optužbe koje najčešće nisu imale nikakve veze s realnošću i čovječnošću”, rekla je s. Veronika.

Svjedoci koji su bili sa s. Žarkom u zatvoru svjedočili su kako je ona na mučenje odgovorila opraštanjem.

Proces koji je vođen protiv s. Žarke započeo je još tijekom rata i nastavio se u poslijeratnim mjesecima, kada su progoni bili izuzetno intenzivni.

“Uhićenje s. Žarke dogodilo se početkom kolovoza, a poslije su slijedila i druga uhićenja jer je bilo više sestara u toj skupini. One su djelovale u bolnici u Otočcu gdje su služile bolesnike i ranjenike tijekom rata. Otočac je u to vrijeme bio na vjetrometini sila, mijenjale su se vojske i ranjenici. Poprilično je bilo turbulentno i to vrijeme, ali i ta lokacija”, istaknula je naša sugovornica.

U noći s 13. na 14. rujna 1943. nad partizanskim je ranjenicima u bolnici u Otočcu izvršen zločin. Partizani su potom nepravedno optužili sestre da su ih one prokazivale i sudjelovale u zločinu. Iako sestre nisu imale ništa s tim događajem, on je iskorišten kao temeljni dokaz na kojem se oblikovala presuda.

Zatvor u Gospiću / Foto: Arhiv Postulature

“Sestra Žarka ubijena je u svibnju 1946. u Gospiću, ali proces beatifikacije uključuje još šest sestara koje su na različitim mjestima Hrvatske bile ubijene. Jedna je sestra tijekom rata bila strijeljana na Hvaru, tri sestre bačene su u Jazovku, u Zagrebu je ubijena jedna sestra čije tijelo nije pronađeno i jedna je sestra umrla od posljedica zatvorskog mučenja. Kako je proces beatifikacije započeo na biskupijskoj razini, mi o njima govorimo kao o službenicama Božjim”, istaknula je s. Veronika.

“Totalitarni sustav podrazumijeva da je osoba pod potpunom kontrolom društva. To je beskompromisan sustav u kojem se želi ubiti svaka nada da se društvo može promijeniti. Ono podrazumijeva zatvoreno društvo koje nema mogućnost izbora. Kada razumijemo funkcioniranje totalitarnih režima, onda možemo razumjeti i sam proces suđenja sestrama. Ako su branitelji postojali, oni su bili samo formalni odnosno branitelji bez riječi. Osobe koje su vodile proces bile su na strani državnih vlasti, bili su lažni svjedoci i poticali su mržnju”, pojasnila je s. Veronika.

Kuća Ivasić 1936. / Foto: Arhiv Postulature

Ono što je značajno za ubijene sestre, kao i za sve mučenike, je da su odgovorile predanjem.

“Jedine riječi koje su od s. Žarke ostale su: ‘Nisam kriva, znam da nisam kriva, ali idem’. Svjedoci koji su bili sa s. Žarkom u zatvoru svjedočili su kako je ona na mučenje odgovorila opraštanjem. Ona je u državnom sustavu koji je postavljao granice uspostavila novi sustav neograničene dobrote. Ovaj dan spomena na mučene i ubijane treba nas potaknuti da sebe ispitamo – tko smo mi iznutra? Poticaj je to i nama da razvijemo sustav dobrote, ljubavi i opraštanja koji nema granica”, zaključila je s. Veronika.

Molitva za s. Žarku Ivasić

Bože, vrelo milosrđa,
svoju si Crkvu poučio
da je sav tvoj zakon
u ljubavi prema tebi i bližnjemu.
Ti si svoju službenicu,
milosrdnu sestru Žarku,
odabrao da ti služi
u siromasima i bolesnicima
te da ljubav i vjernost tebi
posvjedoči mučeničkom smrću.
Smjerno te molimo,
dopusti da tvoja vjerna
službenica sestra Žarka,
jer je u slavu tebi
i na dobrobit duša
vršila djela milosrđa,
bude pridružena
tvojim svetima i proslavljenima
u nebeskome kraljevstvu.
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen.

Izvor: milosrdnice-zagreb.hr  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja