Budi dio naše mreže

PRISJEĆAMO SE Zašto je papa u miru Benedikt XVI. uzeo ime današnjeg sveca?

"Sveti Benedikt temeljna je točka za jedinstvo Europe i snažan poticaj za nezaobilazne kršćanske korjene njezine kulture i civilizacije", rekao je papa u miru Benedikt XVI. na svojoj prvoj općoj audijenciji, govoreći pred 15 tisuća ljudi.

/ hk

Na svojoj prvoj općoj audijenciji na Trgu Svetoga Petra, tadašnji je papa Benedikt XVI. želio pojasniti zašto je odabrao baš to ime u službi rimskog biskupa i pastira cijele Crkve, prenosi Catholic News Agency. 

Papa je zahvalio Bogu što ga je odabrao za Petrova nasljednika i objasnio zašto je uzeo ime Benedikt.

“Htio sam se zvati Benedikt XVI. kako bih održao povezanost s Benediktom XV. koji je vodio Crkvu u teškom razdoblju Prvoga svjetskog rata. Bio je prorok čvrstog i autentičnog mira te je učinio sve što je bilo moguće da se izbjegne rat i ograniče njegove kobne posljedice. Kao i on, želim se staviti u službu pomirenja i sklada među narodima, uz duboko uvjerenje da je veliko dobro mira prije svega jedan dar Božji, lomljiv i dragocjen, za koji moramo zazivati, braniti ga i ostvariti među svima”, rekao je na svojoj prvoj audijenciji papa Benedikt XVI.

Sveti Benedikt temeljna je točka za jedinstvo Europe i snažan poticaj za nezaobilazne kršćanske korjene njezine kulture i civilizacije!

Nadalje ističe: “Ime Benedikt, osim toga, podsjeća na izvanredno veliku pojavu ‘patrijarha zapadnog redovništva’, svetog Benedikta iz Nursije, zaštitnika Europe uz svetu braću Ćirila i Metoda”.

Naglasivši da se ovaj svetac mnogo štuje u Njemačkoj, točnije u njegovoj domovini Bavarskoj, rekao je da je on “jedna od temeljnih točaka za jedinstvo Europe i snažan poticaj za nezaobilazne kršćanske korijene njezine kulture i civilizacije”.

Papa je molio za pomoć svetoga Benedikta da “Krist nastavi biti centar naše egzistencije i da zauzme prvo mjesto u našim mislima i svim našim djelatnostima”.

Susret pape Franje i pape u miru Benedikta XVI. / Foto: Vatican Media

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja