Budi dio naše mreže

Gledajući božićne jaslice pitamo se: „Kakav je dan iza nas? Što smo sve doživjeli? Koga smo upoznali?" Tada biramo jednu od figura, životinjsku ili ljudsku, i uz njenu pomoć opisujemo svoj dan. Na primjer: „Osjećam se kao deva. Dan mi je bio dug, a tijelo mi je iscrpljeno. " Ili: „Osjećam se kao pastir jer sam se danas mogao bezbrižno diviti ljepoti prirode i želim vam to reći.“

/ vž

Dok postavljamo jaslice, možemo djeci pripovijedati o Isusovom vremenu, događajima i okolnostima njegova rođenja. Ali i kad dom miriši na svježu mahovinu i kad je sve već na svom mjestu: staja, Sveta obitelj, pastiri, ovčice…jaslice također mogu postati obiteljski prostor koncentracije i molitve. Svojim figuricama nude nam različite načine molitve koji su posebno bliski djeci.

 

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Tako primjerice na kraju dana uzimamo u ruke Isusovu figuricu koja putuje iz ruke u ruku i zahvaljujemo mu na svemu što nam je dano tijekom dana. Ili, gledajući Isusa koji počiva na našim dlanovima, pitamo se: “Što bi nam Isus htio reći s obzirom na sve što nam se dogodilo tijekom dana, možda nas želi ohrabriti…” (Isus je iskren, kao i sva djeca).

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Prispodoba o nama samima

Svoj dan možemo odražavati i božićnim figuricama. Gledajući jaslice pitamo se: „Kakav je dan iza nas? Što smo sve doživjeli? Koga smo upoznali?” Tada biramo jednu od figura, životinjsku ili ljudsku, i uz njenu pomoć opisujemo svoj dan. Na primjer: „Osjećam se kao deva. Dan mi je bio dug, a tijelo mi je iscrpljeno.” Ili: „Osjećam se kao pastir jer sam se danas mogao bezbrižno diviti ljepoti prirode i želim vam to reći.“ Naše pripovijedanje možemo završiti zahvalom ili molbom. Zatim postavimo odabranu figuru tamo gdje osjećamo da nam je mjesto u jaslicama.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Tri kralja donijela su i darove Isusu. Svatko neka odabere jednog kralja i kaže Isusu što mu danas daje na dar. To su male geste pažnje prema bratu, sestri, ženi, mužu. Možda obećanje o dobrom djelu koje će Isus sutra dobiti. Takvom molitvom možemo – djeca i odrasli – uvijek iznova shvatiti da su jaslice također metafora za nas same. Kao obitelj, jednako smo „siromašni“ kao i jaslice. Naš je dom, sa svom našom prosječnošću i neredom, štalica u kojoj se Isus rodio. Stoga, otvorimo mu vrata i dopustimo da Božja blizina ljubavlju preobrazi našu malu štalu i naš svakodnevni život.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja