Budi dio naše mreže

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša je na početku Izvanrednog plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u utorak 24. siječnja 2023. u sjedištu HBK u Zagrebu izrekao pozdravni govor koji prenosimo u cijelosti.

/ mp/IKA

Na početku ovog Izvanrednog plenarnog zasjedanja HBK pozdravljam kardinala Josipa Bozanića i vas braćo u biskupstvu, generalnog tajnika i glasnogovornika i vas predstavnike medija. Sve vas od srca pozdravljam i želim plodan rad na ovom zasjedanju.

Nalazimo se u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana koja se održava pod biblijskim geslom: „Učite se dobrim djelima: pravdi težite“ (Iz 1, 12–18). Biblijski tekst nas potiče da se trebamo učiti kako činiti dobra djela. Iz iskustva znamo da činiti dobra djela ne dolazi samo po sebi. To nije stvar koju stječemo nesvjesno, bez našega truda. Kao što trebamo naučiti govoriti tako se trebamo naučiti i činiti dobra djela. Vještinu činjena dobra možemo naučiti tako što ćemo imati pred očima primjer Isusa Krista i svetaca, strpljivim i ustrajnim nastojanjem da u našoj praksi utjelovimo istine koje smo kod njih otkrili kao i vjernošću u malim stvarima.

U homiliji tijekom mise za 60. obljetnicu početka Drugog vatikanskog sabora, papa Franjo pozvao nas je da ponovno otkrijemo Koncil kako bismo vratili primat Bogu, onome što je bitno. Podsjetio je da je to vodilo Crkvu da se vrati izvorima svoje prve ljubavi, da ponovno otkrije Božju svetost u vlastitom siromaštvu. Na kraju je zamolio Boga da nas oslobodi pretpostavke samodostatnosti, da nas izvede izvan ograda autoreferencijalnosti i da nas oslobodi polarizacija. Vjerujem da su ovo vrijedne naznake za sinodalni hod koji trenutno prolazimo i za kontinentalnu etapu koja nas očekuje.

Jedna od točaka kojoj ćemo na ovom Zasjedanju posvetiti posebnu pažnju je Radni dokument za kontinentalnu etapu Sinode. Cilj kontinentalne etape je formulirati otvorena pitanja, bolje potkrijepiti i produbiti uvide koji dolaze iz lokalnih Crkava, sada iz kontinentalne perspektive. U tome će nam pomoći ovaj Radni dokument za kontinentalnu etapu, koji je rezultat pomnog promišljanja sinteza svih biskupskih konferencija, kao i istočnih Crkava, te stvarnosti kao što su redovnički instituti i laički pokreti.

Ovaj dokument, dakle, nije spis koji proizlazi iz teoloških rasprava, nego je plod življene sinodalnosti, dimenzije života Crkve. Radni dokument za kontinentalnu etapu je vjerna restitucija. Rad skupine stručnjaka obilježen je intelektualnim poštenjem. Nema teoretskih promišljanja o sinodalnosti, nego se daje velika pažnja običnim vjernicima. Unatoč razlikama u mišljenjima Božji se narod slaže u pozivu na duboku obnovu Crkve.

Osim toga nastojat ćemo na poseban način posvetiti pažnju dušobrižništvu hrvatskih branitelja kako bi i mi na što prikladniji način doprinijeli njihovom duhovnom rastu i zacjeljivanju ratnih rana.

Želim ugodno i plodno druženje na ovom izvanrednom zasjedanju HBK-a.

Zagreb, 24. siječnja 2023

✠ Dražen Kutleša
predsjednik HBK

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja