Budi dio naše mreže

Medicinska sestra Mary Onuoha bila je prisiljena 2021. dati otkaz u bolnici "Croydon" u Londonu jer je nosila ogrlicu sa zlatnim križem. Onouha je sada dobila spor na sudu zbog nepravednog otpuštanja i diskriminacije.

/ md

“Nije bilo odgovarajućeg objašnjenja zašto su ti (ostala vjerska odjeća, značke i nakit drugih zaposlenika) predmeti dopušteni, ali ogrlica s križem nije”, stoji u presudi, javlja Katolički tjednik.

Dodaje se da je gospođa Onuoha bila “izravno diskriminirana i maltretirana” i da je njezino “otpuštanje bilo diskriminatorno i nepravedno”. U presudi nije navedeno je li to bila diskriminacija zbog njezine vjere.

Ipak, u presudi stoji da “nošenje križa nije i ne smije biti samo kao modni dodatak” i da je “sprečavanje kršćana da pokažu križ bilo obilježje širih kampanja progona” u nekim dijelovima svijeta.

Također, priznali su da “postoji biblijsko učenje koje traži od kršćana da budu otvoreni u pogledu svoje vjere i da je ne skrivaju”.

Podsjećamo, Mary Onouha bila je otpuštena jer je njezina ogrlica smatrana “previše vidljivom” i predstavljala je “opasnost od ozljeda ili infekcije”, unatoč tome što komadi nakita drugog medicinskog osoblja nisu kritizirani.

Presudom je premještanje gospođe Onuohe s radnog mjesta medicinske sestre na posao recepcionarke proglašeno diskriminirajućim i proizvoljnim te joj je priznato pravo na vjersku slobodu, kao što je nošenje ogrlice s križem.

“U ovoj bolnici postoje članovi osoblja koji idu u džamiju četiri puta dnevno i nitko im ništa ne govori. Hindusi nose crvene narukvice na zapešćima, a muslimanke nose hidžab.

Ipak, moj mali križić je smatran tako opasnim. Izgubila sam posao koji sam voljela”, prisjetila se Mary Onuoha i u intervjuu za Daily Mail, što je prenio intoleranceagainstchristians.eu, i rekla: “Ovo je bio napad na moju vjeru. Nosila sam križ više od 40 godina. To je dio mene i moje vjere, i nikada nikome nije uzrokovao bilo kakvu štetu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja