Budi dio naše mreže

Postoji Božji glas koji ljubazno progovara našoj savjesti ali i glas koji nas vodi u propast. Kako možemo razlikovati glas Dobroga pastira od glasa razbojnika?

/ ps

Sposobnost razlučivanja dobra od zla je jasan pokazatelj moralne savjesti ali i duhovnog rasta. Razlučivanje je jedno od temelja klasične ignacijanske duhovnosti, a papa Franjo, koji je sam isusovac, jednom je objasnio kako jasno razlučiti u osam koraka, koje prenosi Aleteia. 

U evanđelju piše “Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi” (Iv 10, 3). Dakle, Gospodin nas zove imenom – zove nas jer nas ljubi. No u evanđelju također stoji upozorenje kako ima i drugih glasova koje ne treba slijediti, glasovi stranaca, lopova i razbojnika koji žele škoditi ovcama.

Ti različiti glasovi odjekuju u nama. Postoji Božji glas koji ljubazno progovara našoj savjesti ali i glas koji nas vodi u propast. Kako možemo razlikovati glas Dobroga pastira od glasa razbojnika, kako možemo prepoznati Božje nadahnuće za razliku od zlih sugestija?

Osoba može razlučiti između ova dva glasa tako da prepozna da govore različitim jezicima, odnosno, drugačije kucaju na vrata naših srdaca. Isto kao što znamo prepoznati jedan jezik od drugog, možemo naučiti kako prepoznati Božji glas od zlog glasa.

Jesam li i dalje slobodan?

Božji nas glas nikada ne prisiljava. Bog predlaže, ali ne nameće. Za razliku od njega, zli glas nas zavodi, napada, prisiljava, budi u nama iluzije i emocije koje su primamljive ali prolazne.

Jesam li polaskan?

Taj nas razbojnički glas najprije laska, potiče nas na misao da smo svemoćni, ali nas kasnije ostavlja prazne i optužuje, poručujući nam da ne vrijedimo ništa. Božji glas pak, nas uvijek strpljivo ispravlja, potiče nas, tješi i uvijek gaji nadu.

Gledam li prema naprijed?

Božji glas je glas koji ima horizont, dok nas zao glas gura pred zidom.

Živim li u sadašnjosti?

Još jedna razlika leži u tome da nas razbojnikov glas odvlači od sadašnjeg trenutka i želi da se usredotočimo na strahove u budućnosti ili na tuge iz prošlosti. Neprijatelj ne želi da živimo u sadašnjosti – izvlači iz nas ogorčenost, sjećanja na nepravde koje su nam drugi počinili i boli koje su nam nanijeli. No Božji je glas onaj koji govori u sadašnjosti: “Sada možeš činiti dobro, ljubiti, odreći se žaljenja i kajanja zbog kojih je tvoje srce zarobljeno”. Nadahnjuje nas, usmjerava nas, ali progovara u sadašnjem trenutku.

Radi li se o mom egu?

Različiti glasovi u nama pobuđuju različita pitanja. Božji glas nas potiče na pitanje “Što je dobro za mene?” dok neprijateljski glas nas pokušava zavesti na pitanje “Što želim raditi?”

To pitanje – što ja želim, uvijek se vrti oko našeg ega, naših impulsa i potreba koje trebamo odmah zadovoljiti poput nastupa bijesa nekog djeteta. Božji nam glas nikada ne obećaje jeftinu radost, već nas poziva da nadiđemo vlastiti ego i pronađemo istinsko dobro, mir.

Koji nam osjećaj ostavlja?

Trebamo se prisjetiti da nam zlo nikada ne pruža mir, već izaziva bijes, a kasnije ostavlja gorčinu.

Tražim li svijetlo ili se skrivam?

Božji glas i glas neprijatelja nam progovaraju u različitim “okruženjima”. Neprijatelj preferira tamu, laž i trač, dok Gospodin voli svijetlo, istinu i transparentnost.

Jesam li pozvan na povjerenje? 

Neprijatelj će nam poručiti: “Zatvori se u sebe, nitko te ionako ne sluša i ne shvaća, nemoj nikome vjerovati!” Dobro nas pak poziva da se otvorimo, da budemo jasni i da imamo povjerenje u Boga i druge.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja