Budi dio naše mreže

"To je ono što vam želim, neka vam križ bude most između prošlosti i budućnosti! Vjerski osjećaj je žila kucavica ove zemlje, toliko vezane za svoje korijene. Ali križ, zasađen u zemlju, osim što nas poziva da se dobro ukorijenimo, podiže i pruža ruke prema svima: poziva nas da svoje korijenje održimo čvrstim, ali bez podizanja bedema; crpiti s izvora, otvarajući se žednima našega vremena. Moja je želja da budete takvi: utemeljeni i otvoreni, ukorijenjeni i puni poštovanja", poručio je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji na 52. Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, 12. rujna 2021.

/ im/IKA

Draga braćo i sestre!

Euharistija znači “zahvaljivanje” i na kraju ovog slavlja, kojim se zatvara Euharistijski kongres i moj posjet Budimpešti, želim od srca zahvaliti. Hvala velikoj mađarskoj kršćanskoj obitelji koju želim privinuti grudima u njezinim obredima, u njezinoj povijesti, u sestrama i braći katolicima i drugih ispovijesti, svi zajedno na putu do punog jedinstva. S tim u vezi srdačno pozdravljam patrijarha Bartolomeja, brata čijom smo prisutnošću počašćeni. Posebno zahvaljujem svojoj voljenoj braći biskupima, svećenicima, posvećenim muškarcima i ženama i svima vama, dragi vjernici! Veliko hvala onima koji su toliko radili na realizaciji Euharistijskog kongresa i ovoga dana.

Moja je želja da budete takvi: utemeljeni i otvoreni, ukorijenjeni i puni poštovanja.

Obnavljajući svoju zahvalnost građanskim i vjerskim vlastima koje su mi iskazali gostoprimstvo, želio bih reći köszönöm [hvala vam]: hvala tebi, narode Mađarske. Hvalospjev koji je pratio Kongres obraća ti se ovako: “Tisuću godina križ je bio stup tvojega spasenja, neka ti i sada taj Kristov znak bude obećanje bolje budućnosti”. To je ono što vam želim, neka vam križ bude most između prošlosti i budućnosti! Vjerski osjećaj je žila kucavica ove zemlje, toliko vezane za svoje korijene. Ali križ, zasađen u zemlju, osim što nas poziva da se dobro ukorijenimo, podiže i pruža ruke prema svima: poziva nas da svoje korijenje održimo čvrstim, ali bez podizanja bedema; crpiti s izvora, otvarajući se žednima našega vremena. Moja je želja da budete takvi: utemeljeni i otvoreni, ukorijenjeni i puni poštovanja. Isten éltessen! [Najljepše želje!] “Misijski križ” simbol je ovog Kongresa: neka vas dovede do toga da svojim životom naviještate oslobađajuće Evanđelje bezgranične Božje nježnosti prema svakome. U današnjoj gladi za ljubavlju to je hrana koju čovjek čeka.

“Misijski križ” simbol je ovog Kongresa: neka vas dovede do toga da svojim životom naviještate oslobađajuće Evanđelje bezgranične Božje nježnosti prema svakome.

Danas, nedaleko odavde, u Varšavi, dvoje je svjedoka evanđelja proglašeno blaženima: kardinal Stefan Wyszyński i Elizabeta Czacka, utemeljiteljica Sestara franjevki Službenica Križa. Dva lika koja su izbliza upoznala križ: poljski primas, uhićen i šikaniran, uvijek je bio hrabar pastir prema Kristovu srcu, glasnik slobode i ljudskoga dostojanstva; sestra Elizabeta, koja je izgubila vid vrlo mlada, cijeli je život posvetila pomaganju slijepima. Neka nas primjer novih blaženika potakne da snagom ljubavi pretvorimo tamu u svjetlo.

U davna vremena, iz poštovanja, vi Mađari niste izgovarali Marijino ime, već ste je oslovljavali istim počasnim naslovom koji se koristio za kraljicu.

Izmolimo, na kraju, Angelus, na dan na koji častimo presveto ime Marijino. U davna vremena, iz poštovanja, vi Mađari niste izgovarali Marijino ime, već ste je oslovljavali istim počasnim naslovom koji se koristio za kraljicu. Neka vas prati i blagoslovi „Blažena Kraljica, vaša drevna zaštitnica“! Moj blagoslov, iz ovog velikog grada, želi doći do svih, osobito do djece i mladih, starijih i bolesnih, siromašnih i isključenih. S vama i za vas kažem: Isten, áldd meg a magyart! [Bog blagoslovio Mađare!]

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja