Budi dio naše mreže

Sveti je Otac na općoj audijenciji u katehezi o Poslanici Galaćanima, na općoj audijenciji, 10. studenoga pozvao sve da češće zazivaju Duha Svetoga u svakodnevnom životu. Molitva Duhu Svetomu, spontana je i treba doći iz srca. Ključna je riječ - dođi.

/ md

 

Govoreći mnoštvu prisutnih vjernika u dvorani Pavla VI., papa Franjo je primijetio kako nam Pavlova intuicija pomaže otkriti zapanjujuću novost objave Isusa Krista, izvijestio je Vatican news.

“Sveti Pavao je na razne načine govorio izgubljenoj i zbunjenoj zajednici. Katkada bi se koristio ironijom, pa čvrstinom ili blagošću. Otkrivao je vlastiti autoritet apostola, no nije skrivao slabosti svoga karaktera. Snaga Duha uistinu je ušla u njegovo srce”, te je njegov susret s uskrslim Kristom osvojio je i preobrazio njegov život. Cijeli njegov život posvetio je u službi evanđelja”, primijetio je Papa u katehezi.

Sv. Pavao hrabro je ponavljao kako sloboda ni na koji način nije jednaka razvratu niti vodi u drsku samodostatnost

Život u slobodi

“Sveti Pavao je s takvom strašću branio slobodu koju je Krist donio te nas ona i danas pokreće. Pavao je bio uvjeren kako je primio poziv na koji se jedino on može odazvati, želio je objasniti Galaćanima kako su i oni pozvani na tu slobodu, koja ih je oslobodila svakog ropstva i učinila ih nasljednicima drevnoga obećanja te u Kristu djecom Božjom. Bio je svjestan rizika koje nosi kršćanska sloboda, nije umanjio posljedice”, istaknuo je Sveti Otac. Rekao je, da je sv. Pavao hrabro ponavljao kako sloboda ni na koji način nije jednaka razvratu niti vodi u drsku samodostatnost. “Naprotiv, Pavao je slobodu stavio u okrilju ljubavi i temeljio njeno dosljedno djelovanje na službu milosrđa. Cijeli ovaj pogled postavljen je unutar panorame života u skladu s Duhom Svetim”, naglasio je Papa.

Govoreći o iskušenju da se vratimo ropstvu grijeha, Sveti Otac istaknuo je učenje svetoga Pavla, a to je da ispunjenje pravoga Zakona nalazi se u životu Duha koji nam je Isus dao. Taj se život jedino može živjeti u slobodi.

… postajemo svjesni svojih ograničenja, jer smo svakodnevno suočeni s time kako je teško biti poslušan Duhu, prepustiti se njegovom blagotvornom djelovanju

Probuditi svoju vjeru

“Na kraju ovih kateheza, mogu se u nama pojaviti dva učinka. S jedne strane to je oduševljenje koju izaziva Apostolovo učenje. Osjećamo se ohrabreno slijediti put slobode. S druge strane, postajemo svjesni svojih ograničenja, jer smo svakodnevno suočeni s time kako je teško biti poslušan Duhu, prepustiti se njegovom blagotvornom djelovanju. Zatim umor priguši entuzijazam – osjećamo se obeshrabreno, slabo, a ponekad marginalizirano s obzirom na svjetovan način života”, zaključio je Papa.

Sveti Otac se pozvao na sv. Augustina, koji nudi primjer što učiniti u tim situacijama, temeljeći se na prizor iz evanđelja kada nastane oluja usred jezera. Vjera Krista u tvom srcu je poput Krista na tome brodu, kazao je sv. Augustin. Izmoren si, tužan, a Krist spava. Probudi Krista, probudi svoju vjeru! Čak i u nevolji nešto se može učiniti. Kako je rekao Papa, moramo probuditi Krista u svojim srcima i tek tada ćemo moći promatrati stvari njegovim očima, jer On vidi dalje od oluje. Kroz taj spokojan pogled možemo vidjeti panoramu koju ni sami ne možemo zamisliti.

Molitva Duhu Svetomu, spontana je i treba doći iz srca. Ključna je riječ – dođi

Riječ Duha Svetoga: Dođi

“Na ovom izazovnom, ali zadivljujućem putovanju, Apostol nas podsjeća da si ne smijemo dopustiti umor kada je riječ o činjenju dobra. Moramo vjerovati da Duh uvijek dolazi u pomoć našoj slabosti i daje potrebnu potporu. Naučimo se dakle, češće zazivati Duha Svetoga”, pozvao je Papa.

Molitva Duhu Svetomu, spontana je i treba doći iz srca. Ključna je riječ – dođi. “To morate svojim riječima reći. Dođi jer sam u poteškoćama, dođi jer ne znam što učiniti. Dođi – to je riječ Duha Svetoga”,  ističe Papa.

Sveti Otac potaknuo je na češće zazivanje Duha Svetoga. “Jedan od načina kako možemo to učiniti jest molitvom koju Crkva moli na Pedesetnicu – Dođi, Duše Presveti. Kršćanska nam sloboda pomaže da rastemo. Ova će nam molitva pomoći da hodamo u Duhu, u slobodi i radosti, jer kada dođe Duh Sveti, dolazi prava radost”, rekao je Papa, zaključujući ciklus kateheza o Poslanici Galaćanima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja