Budi dio naše mreže

Papa Franjo: Isus je prisutan u ranama bolesnih

"U ranama bolesnih, u bolestima koje su prepreka za napredovati na životnom putu, uvijek je Isusova prisutnost, Isusova rana. Tu je Isus koji poziva svakoga od nas da se za njih brinemo, da ih podupiremo, da ih ozdravljamo", rekao je papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji u srijedu 28. kolovoza.

/ hk/IKA

Papa Franjo istaknuo je kako Crkvena zajednica, opisana u Djelima apostolskim, živi od velikoga bogatstva koje joj Gospodin stavlja na raspolaganje. “Gospodin je darežljiv”, istaknuo je Sveti Otac.

Da bi nam pokazao tu vitalnost, Luka u Djelima apostolskim pokazuje također značajna mjesta, na primjer Trijem Salomonov (usp. Dj 5, 12), mjesto gdje su se vjernici okupljali. Trijem (stoà) je otvorena galerija koja služi kao sklonište, ali također kao mjesto susreta i svjedočenja. Luka, naime, insistira na znamenjima i čudima koja prate riječ apostolâ i na posebnoj brizi za bolesne kojima se oni posvećuju.

Nadalje, Papa je istaknuo kako se u petom poglavlju Djela apostolskih prva Crkva prikazuje kao “poljska bolnica” koja prima najslabije osobe, to jeste bolesne. Trpljenje bolesnih privlači apostole, koji ne posjeduju “ni srebra ni zlata” (Dj 3, 6). Njihova je snaga u imenu Isusovu.

Ne smije ih se odbacivati, naprotiv treba se za njih brinuti, pomagati im: njima kršćani posvećuju brigu!

U njihovim očima, kao i u očima kršćana svih vremena, bolesnici su povlašteni primatelji blagovijesti o Kraljevstvu, oni su braća u kojima je Krist prisutan na poseban način, kako bismo ga svi mi u njima tražili i nalazili (usp. Mt 25, 36-40). Bolesnici su privilegirani za Crkvu, za srce svećenika, za sve vjernike. Ne smije ih se odbacivati, naprotiv treba se za njih brinuti, pomagati im: njima kršćani posvećuju brigu.

Papa je istaknuo kako Petar ima prvenstvo među apostolima zbog poslanja i primata primljenog od Uskrsloga (usp. Iv 21, 15-17).

Petar pristupa nosilima i prolazi među bolesnima, kao što je to činio Isus, preuzevši na sebe slabosti i bolesti (usp. Mt 8, 17; Iz 53, 4). I Petar, ribar u Galileji, prolazi, ali dopušta da se očituje Drugi: da Krist bude živ i da djeluje! Naime, svjedok je onaj koji očituje Krista, bilo riječima, bilo tjelesnom prisutnošću, što mu omogućuje da bude povezan i da bude produženje Riječi tijelom postale u povijesti.

Tu je Isus koji poziva svakoga od nas da se za njih brinemo, da ih podupiremo, da ih ozdravljamo!

Svet Otac naglasio je kako je Petar taj koji čini djela Učitelja (usp. Iv 14, 12) i kako gledajući u njega s vjerom vidimo Krista.

U ranama bolesnih, u bolestima koje su prepreka za napredovati na životnom putu, uvijek je Isusova prisutnost, Isusova rana. Tu je Isus koji poziva svakoga od nas da se za njih brinemo, da ih podupiremo, da ih ozdravljamo.

Papa je naglasio kako Petrovo ozdraviteljsko djelovanje izaziva mržnju i zavist saducejâ koji apostole bacaju u tamnicu i zabranjuju im da poučavaju. Srce saduceja bilo je tako okorjelo da nisu htjeli vjerovati čuda koja su se događala. Petar nam daje ključ kršćanskog života: „Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!“ (Dj 5, 29).

“Ja se većma pokoravam Bogu negoli ljudima”: to je veliki kršćanski odgovor. To znači bespridržajno slušati Boga, bez odgađanja, bez kalkulacija; prianjati uza nj da bismo postali sposobni za savez s njim i s onima koje susrećemo na svome putu.

Sveti Otac završio je molitvom:

Molimo i mi Duha Svetoga za snagu da se ne damo zastrašiti od onih koji nam zapovijedaju da šutimo, koji nas kleveću pa čak i nasrću na naš život. Zamolimo ga da nas jača iznutra kako bismo stekli sigurnost da je Gospodin svojom ljubavlju i utjehom prisutan uz nas.

Ključne riječi:
opća audijencija papa franjo

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja