Budi dio naše mreže

Otac Jacques Hamel - Kršćanski mučenik ubijen dok je slavio žrtvu Križa Kristova

Otac Jacques Hamel ubijen je 26. srpnja 2016. dok je slavio misu u Rouenu na sjeveru Francuske kada su dva mladića, pripadnika samozvane Islamske države, upala u crkvu. Vijesti o ubojstvu o. Hamela šokirale su svijet, a ove je godine misom i procesijom u lokalnoj crkvi Biskupije Rouen obilježena četvrta obljetnica njegova ubojstva.

/ at/IKA

“O. Jacques Hamel ubijen je na Križu, dok je slavio žrtvu Križa Kristova”, rekao je papa Franjo na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa 14. rujna 2016., slaveći misu zadušnicu za o. Hamela u kapeli Doma Svete Marte, u zajedništvu s njegovim biskupom i vjernicima iz francuske biskupije Rouen. “U tom čovjeku koji je prihvatio svoje mučeništvo s Kristom, na oltaru, ima nešto što mi jako daje misliti”, tumačio je Papa, “usred tragedije (…) krotak i dobar čovjek, čovjek bratstva – nije izgubio lucidnost, te je optužio i jasno rekao ubojičino ime: ‘Odstupi Sotono!’ (…) Dao je život za nas, dao je život kako ne bi zanijekao Isusa. Dao je život u istoj žrtvi Isusovoj na oltaru, i odatle je optužio progonitelja: ‘Odstupi Sotono'”, naveo je tada Papa poručivši da je “ubijati u Božje ime sotonski”.

Na misi zadušnici sestra o. Hamela Roselyne govorila je o njegovoj milostivoj naravi i ljubavi koju je dijelio s drugima, navodeći da je sam odbio postati narednikom tijekom vojne službe u kolonijalnom Alžiru kako ne bi morao drugima naređivati da ubijaju, piše CNA.

Ubijen na barbarski način dok je slavio misu.

Ovaj teroristički napad i okrutno ubojstvo komentirao je 2016. također islamolog o. Emmanuel Pisani, ravnatelj Instituta za znanost i teologiju religije na pariškom Katoličkom institutu. “Kršćani se”, naveo je o. Pisani za dnevnik La Croix, “najviše trude graditi mostove prema muslimanima, a ovakvim napadima džihadisti žele pokvariti i možda potpuno uništiti međuvjerski dijalog (…) Na ovakav način udariti na vjernike, dok Crkva poziva na razumijevanje i dijalog, najbolji je način da se razbije društvo. Neki će neizbježno reći: ‘Gledajte, mi im pružamo ruku, odbacujemo predrasude, a oni nas ubijaju.’ Kršćansko milosrđe nas obvezuje i na samilost prema tim mladim teroristima svih vrsta, ali to nikako ne znači da trebamo odustati od zalaganja i prokazivanja svih nasilnih i smrtonosnih ideologija. Mi moramo ostati vjerni Kristu, što znači prihvatiti kušnju križa, ali također se svim silama zalagati za mir. Moramo se braniti protiv zloće, ali i čuvati od otvrdnuća srca koje nas može odvesti u stanje straha i očajanja”, zaključio je o. Emmanuel Pisani.

“Bio sam u Francuskoj kada je u Normandiji, dok je slavio misu, na barbarski način ubijen svećenik Jacques Hamel. Francuska je dva dana bila u očaju: obavijesna su sredstva bez prestanka izvještavala, a komentatori su isticali potrebu dijaloga između osoba različitih vjera. Svi su Francuzi gledali sprovodni obred, uključujući političke vlasti; sudjelovali su u boli obitelji, župe i biskupije. Imao sam dojam da su se Francuzi sjetili svojih kršćanskih korijena. Svi su tvrdili: Ne ubija se župnik!“, napisao je tada kardinal Jean-Louis Tauran u članku objavljenom u vatikanskom dnevniku L’Osservatore Romano. “Možemo, odnosno, moramo zajedno raditi i promicati vjersku izobrazbu, tim više jer neki nastoje da se zaboravi, čak i uništi, duhovni vidik ljudskoga života. Ubijajući vlč. Jacquesa, onaj koji je smislio taj gnjusni čin imao je jasnu svrhu: očitovati da nije moguć suživot muslimana i kršćana. Mi vjerujemo i očitovali smo da, naprotiv, u Božje ime moramo u duhu iskrenosti i uzajamnog povjerenja ujediniti svoje snage i zajedno raditi za sklad i jedinstvo”, istaknuo je kardinal Tauran.

Ovogodišnja četvrta obljetnica ubojstva o. Hamela obilježena je misom i procesijom u mjesnoj crkvi Biskupije Rouen.  U biskupiji su isplanirali tihu procesiju u 10 sati nakon koje je slijedilo misno slavlje. “Dobro je da se religijski i građanski autoriteti te sami građani, vjernici raznih religija, ali i oni koji ne vjeruju okupljaju kako bi pokazali zajedničko odbijanje ikakvog nasilja te duboko poštovanje prema ljudskom životu”, naveli su iz biskupije, zahvalivši svima koji na bilo koji način sudjeluju u obilježavanju ove četvrte obljetnice, piše CNA.

Otac Jacques Hamel / Slika: Neilson Carlin / CruxNow

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja