Budi dio naše mreže

Osam koraka za razlučivanje duhova po savjetu pape Franje

Moći ispravno razlikovati duhove nije samo jasan element moralne savjesti, već i duhovnog rasta. U stvari, to je jedan od stupova klasične igancijevske duhovnosti. Papa Franjo, isusovac, jednom je održao mini lekciju o razlikovanju duhova na četvrtu vazmenu nedjelju 2020. godine, posvećenu Isusu - Dobrom pastiru u osam relativno lakih koraka.

/ mp

Prema pisanju portala Aleteia, dijelimo s vama najvažnije ulomke Franjine lekcije:

“Gospodin nas zove po imenu, zove nas jer nas ljubi. Međutim, evanđelje još kaže da postoje i drugi glasovi koje ne smijemo slijediti. To su glasovi tuđinaca, kradljivaca i razbojnika koji ovcama žele zlo. Ti različiti glasovi odjekuju u nama. Postoji Božji glas koji ljubazno govori našoj savjesti, no postoji i glas napasnika koji navodi na zlo. Kako razlikovati glas Dobroga Pastira od glasa kradljivca, Božje nadahnuće od nagovaranja zloga? Može se naučiti razlikovati ta dva glasa. Naime, oni govore dva različita jezika, to jest imaju suprotne načine kako kucaju na naše srce.”

Prvi korak: Jesam li slobodan?

Božji glas nikada ne prisiljava. Bog predlaže, ne nameće. Međutim, zao glas zavodi, navaljuje i prisiljava te izaziva zasljepljujuće obmane i primamljive osjećaje koji prolaze.

Drugi korak: Laskaju li mi?

U početku laska i uvjerava nas da smo svemogući, no potom nas ostavlja prazne u sebi i optužuje nas: “Ti ništa ne vrijediš”. S druge strane, Božji nas glas ispravlja s mnogo strpljivosti, no uvijek nas hrabri i tješi, te uvijek hrani našu nadu.

Treći korak: Gledam li unaprijed?

Božji glas ima jednu širinu, glas zloga naprotiv stjera čovjeka u kut.

Četvrti korak: Živim li u sadašnjosti?

Glas neprijatelja odvraća od sadašnjosti i želi da se usredotočimo na strahove od budućnosti ili na tuge iz prošlosti – neprijatelj ne želi sadašnjost: uvijek iznova budi gorčine, sjećanja na pretrpljene nepravde, na one koji su nas povrijedili…, budi u nama mnoge loše uspomene. Božji glas, umjesto toga, govori u sadašnjosti: „Sada možeš činiti dobro, sada se možeš vježbati u kreativnosti ljubavi, sada se možeš odreći žaljenja i grižnji savjesti zbog kojih ti je srce zatvoreno“. Bodri te, nosi te naprijed, ali govori u sadašnjosti: sada.

Peti korak: Ovisim li o egu?

Nadalje: dva glasa pobuđuju u nama različita pitanja. Božji glas postavlja pitanje: „Što je dobro za mene?“, dočim napasnik insistira na drugom pitanju: „Što mi se sada radi?“ Što mi se sviđa: zao glas se uvijek vrti oko onog „ja“, njegovih nagona, potreba, sve i odmah. To je poput dječjih hirova: sve i sada. Božji glas, međutim, nikada ne obećava jeftinu radost: poziva nas da nadiđemo svoj „ja“ kako bismo pronašli istinsko dobro, mir.

Šesti korak: Koji okus ostavlja u našim ustima?

Upamtimo: zlo nikada ne daje mir, najprije pobudi pretjeranu oduševljenost, a zatim ostavlja gorčinu. To je stil zla.

Sedmi korak: Slijedim li svjetlo ili se skrivam?

Božji glas i glas napasnika, na kraju, govore u različitim „okruženjima“: neprijatelj više voli tamu, laž, tračeve; Gospodin voli sunčevu svjetlost, istinu, iskrenu transparentnost.

Osmi korak: Uzdam li se u Boga?

Neprijatelj će nam reći: „Zatvori se u sebe samog ionako te nitko ne razumije i ne sluša, ne vjeruj drugima!“. Dobro, naprotiv, poziva da se otvorimo, da budemo jasni i uzdamo se u Boga i u druge.

“Draga braćo i sestre, u ovo vrijeme mnoge misli i brige dovode nas do toga da poniremo u sebe same. Posvetimo pažnju glasovima koji dopiru do našeg srca. Pitajmo odakle dolaze. Tražimo milost da prepoznamo i slijedimo glas Dobroga pastira koji nas izvodi iz ograda sebičnosti i vodi nas na pašnjake istinske slobode. Neka Gospa, Majka dobrog savjeta, usmjerava i prati naše razlučivanje”, poručio je papa Franjo.

Ključne riječi:
papa franjo

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja