Budi dio naše mreže

Prije šest godina dominikanci širom svijeta proslavili su 800. obljetnicu svoga Reda propovjednika. S obzirom da je danas 806. obljetnica, prisjetimo se ukratko povijesti Reda, posebno u hrvatskim krajevima.

/ hjb

Godine 1216. papa Honorije III. je bulom “Religiosam vitam” potvrdio Red braće propovjednika (Ordo fratrum praedicatorum). Već pet godina kasnije druga Opća skupština Reda, održana u Bologni pod Dominikovim predsjedanjem, Pavlu Dalmatincu povjerila je zadaću širenja Reda na Hrvatsko-Ugarsko Kraljevstvo te se 1225. dominikanci nastanjuju u Dubrovniku, a oko 1228. godine utemeljen je i Samostan sv. Nikole u Zagrebu.

Krajem 14. stoljeća, točnije 1380., papa Urban VI. bulom “Sedis Apostolicae” potvrdio je osnutak Dalmatinske provincije sa sjedištem u Zadru (Provincia Dalmatiae), a već 1396. u dominikanskom samostanu u Zadru osnovano je i prvo visoko učilište u Hrvata. 1702. godine papa Klement XI. je dominikanca, zagrebačkog i lucerskog biskupa, Augustina Kažotića proglasio blaženim.

Dominikanci su se 1925. vratili u Zagreb, gdje je započela gradnja Samostana Kraljice svete Krunice, otvorenog 1927. godine, kada je i papa Pio XI. dominikanku Ozanu Kotorsku proglasio blaženom.

U vremenu poslije Drugoga svjetskog rata dominikanci su živjeli i činili koliko su mogli, a dodajmo ovome 2009. je Hrvatska dominikanska provincija pokrenula godišnje Kruničarsko hodočašće u Mariju Bistricu. Hrvatska, točnije Trogir i Čiovo, su 2013. godine bili domaćini Opće skupštine, najvažnijega događaja u životu Reda.

Podsjetimo, o. Ante Gavrić je rekao: “Zaista se može vidjeti bogatstvo baštine sv. Dominika koja je tijekom ovih osam stoljeća duboko utjecala na duhovnost i kulturu hrvatskoga naroda”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja