Budi dio naše mreže

Nožem izbodena slika potaknula vjernike na pobožnost svetom Antunu

Župnik župe Svetog Leopolda Mandića u Požegi vlč. Jozo Jurić, u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, donosi svoje iskustvo i povezanost sa svetim Antunom. Naime, u bosanskoj Dolini ostao je zapanjen pred nožem izbodenom slikom sv. Antuna koja je stradala u ratu.

/ Branimir Gubić

Velečasni Jozo Jurić, župnik župe sv. Leopolda Mandića u Požegi, prije 15-ak godina je kao novogradiški župnik zajedno s vjeroučiteljicom Ksenijom Savi i njezinim mužem iz Nove Gradiške otišao u župu u bosanskoj Dolini kako bi posjetili roditelje vjeroučiteljice Savi. Tom prilikom su se zaustavili i pored ruševne crkve koja je nastradala u ratu.

Kako objašnjava vlč. Jurić, pored župne crkve nalazila se prostorija koja je nekad služila kao crkva, a bila je u ruševnom stanju.

“U crkvi je bio improviziran crkveni kor na kojeg se penjalo po željeznim stubama, pored kojih je bila izvješena slika svetog Ante izbodena nožem”, ispričao je Jurić.

Sveti Ante, ti si svoje pokazao i dokazao, sad nastupam ja.

“Zasmetala me ta slika, tj. zabolio me taj prizor”, svjedoči Jurić. Ističe kako nije bio poseban štovatelj sv. Ante, ali sliku nije mogao ostaviti tamo i stavio ju je u auto.

Iako slika nije imala gotove nikakve vrijednosti, čak je i okvir bio gipsani i jedva je držao sliku, uzeo ju je iako nije znao što bi s njom. “Htio sam je samo spasiti”, kaže Jurić.

“Kad smo se vraćali u Novu Gradišku, pomislio sam kako ću prenijeti sliku preko granice. Iako ljudi na granici ne znaju da slika nema veliku vrijednost, pomislio sam da bih mogao imati velikih problema. Rekao sam: ‘Sveti Ante, sad se ti pokaži!'”, svjedoči vlč. Jurić.

Vlč. Jozo Jurić / foto: Facebook Župa sv. Leopolda Mandića, Požega

“Došli smo do bosanske granice i tamo je radio jedan moj župljanin, praktični vjernik koji je živio kraj novoizgrađene crkve. Kratko smo se pozdravili, popričali i bez problema smo prešli granicu. Ali što sad na hrvatskoj strani?

Došli smo na našu granicu, a tamo je bio drugi moj župljanin iz Ljupine, kraj Nove Gradiške. I s njim sam se kratko pozdravio te prešao i našu granicu”, prepričava nam Jurić.

Kad je vlč. Jurić prošao granicu, zaustavio se sa strane i rekao: “Sveti Ante, ti si svoje pokazao i dokazao, sad nastupam ja.”

“Dali smo sliku obnoviti, ali tako da se sačuvaju ta oštećenja od noža. Započeli smo s pobožnosti Trinaest utoraka svetom Anti u novogradiškoj župi Kraljice svete krunice. Pozvao sam okolne župnike da slave svetu misu pojedinog utorka”, rekao je Jurić.

Do kraja svoga župnikovanja u Novoj Gradiški, župljani su častili Trinaest utoraka svetog Ante, pogotovo jer je dosta župljana bilo porijeklom iz bosanske Doline. Tu pobožnost je nastavio i u novoj župi sv. Leopolda Mandića u Požegi, svjedoči vlč. Jurić.

Na kraju razgovora za Hrvatsku katoličku mrežu velečasni Jozo Jurić našalio se, s obzirom da se vjernici posebice mole svetom Anti za pronalazak izgubljenih ključeva, kako “sveti Ante nije zaštitnik šlampavih ljudi. On je ozbiljan svetac.”

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja