Budi dio naše mreže

Ovaj novinar i svećenik podnio je mučeništvo od strane nacista zbog svog rada u katoličkim medijima.

/ mk

Svjetski dan slobode medija obilježava se svakog 3. svibnja, skrećući pozornost na važnost slobodnih i neovisnih medija.

Među suvremenim svecima je novinar-svećenik koji je podnio mučeništvo od strane nacista zbog svog rada u katoličkim medijima: sveti Tit Brandsma.

Sveti Tit (1881. – 1942.), kojeg je papa Franjo proglasio svetim 2022., bio je karmelićanski svećenik i rodom iz Nizozemske. Tijekom nacističke okupacije te zemlje, nacistički ured za odnose s javnošću obavijestio je nizozemske novine da moraju prihvaćati oglase i priopćenja za tisak koja dolaze iz službenih izvora.

Kardinal i nadbiskup Ultrechta Johannes de Jong zadužio je Brandsmu, kao novinara i duhovnog voditelja katoličkih novinara u zemlji, da svim katoličkim urednicima u zemlji prenese odgovor hijerarhije na nacistički mandat.

Ne možemo im služiti.

Brandsma je svaki posjet urednicima završavao sljedećim primjedbama: “Dosegli smo svoj limit. Ne možemo im služiti. Naša će dužnost biti definitivno odbiti nacističku propagandu ako želimo ostati katoličke novine. Čak i ako nam prijete strogim kaznama, suspenzijom ili ukidanjem naših novina, ne možemo se podložiti njihovim naredbama.”

Brandsma je posjetio 14 urednika prije nego što ga je Gestapo uhitio. Uhićen je i odveden u kazneni logor Amersfoort, gdje je bio prisiljen raditi u neljudskim uvjetima. Kasnije je završio u zastrašujućem koncentracijskom logoru Dachau u Njemačkoj, gdje je režim provodio pokuse na zatvorenicima. Na kraju je ubijen smrtonosnom injekcijom karbolne kiseline.

Prije smrti svoju je krunicu dao medicinskoj sestri koja mu je ubrizgala smrtonosnu tvar. Rekla mu je da ne zna moliti, a on joj je odgovorio da samo kaže: “Moli za nas grešnike”. Nešto kasnije mlada se žena obratila i bila svjedokom u procesu kanonizacije Brandsme.

Prije smrti svoju je krunicu dao medicinskoj sestri koja mu je ubrizgala smrtonosnu tvar.

Njegovo tijelo nikada nije pronađeno i vjeruje se da je kremiran u pećima nacističkog centra za istrebljenje. Sveti Ivan Pavao II odobrio je dekret kojim se priznaje njegovo mučeništvo, a proglašen je blaženim 1985. godine. Papa Franjo ga je proglasio svetim 22. svibnja 2022. godine.

Prema nizozemskim novinama Nederlands Dagblad, deseci međunarodnih novinara i Njemačko udruženje katoličkih novinara od 520 članova potpisali su pismo papi Franji tražeći od njega da svetog Tita Brandsmu imenuje zaštitnikom novinarstva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja