Budi dio naše mreže

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji 32. nedjelja kroz godinu bila je predviđena za proslavu bračnih jubileja. Iz nekoliko župa primili smo vijesti o proslavi. U Župi Kraljice sv. Krunice misno slavlje predvodio je Bože Radoš, varaždinski biskup.

/ mdj

Nedjelja bračnih jubileja proslavljena je u nedjelju 12. studenoga 2023., u Župi Kraljice sv. Krunice u Kuševcu. Misno slavlje predvodio je Bože Radoš, varaždinski biskup, a koncelebrirao je Leon Noudeviwa Sagbohan, župni upravitelj župe Kuševac.

Na misi su pred župnom zajednicom svoje zavjete obnovili: Stipo i Ana Grbeša, 50 godina braka i Miroslav i Jasminka Juroš, 35 godina braka. Marija i Stjepan Somborac su obilježili 50 godina braka, no nisu bili u mogućnosti sudjelovati na ovom misnom slavlju. U svojoj homiliji, biskup Radoš se osvrnuo na nedjeljno evanđelje. U evanđelju se spominju zaruke i svadba, a to je zapravo slika odnosa čovjeka i Boga. To je odnos ljubavi i zajedništva. Stari zavjet nam govori da Bog uzima zaručnicu, Izraela i vodi ju i u dobru i u zlu.

U Novom zavjetu se Crkva naziva zaručnicom. Evanđelje nam donosi kako je izgledala židovska svadba. Nekoliko dana se slavilo, a zadnji dan bi dolazio zaručnik po zaručnicu te bi ga njene prijateljice, djeveruše dočekale kao ovih 10 djevica. Zaručnik kasni što je neobično, a to je zapravo slika Mesije kojeg generacije čekaju i već je nastupila noć za neke. Zaspali su svi koji su čekali i to je simbolika težine života. Biskup se posebno obratio današnjim slavljenicima i poručio im da u svakom braku ima i teškoća. Stari zavjet hvali ženu čija svjetiljka gori i noću. Upaljena svetiljka je slika života kao što je u Crkvi upaljena svjetiljka simbol prisutnosti Boga među nama. 

Foto: Vesna Muhvić

U Župi sv. Josipa Radnika u Osijeku na Nedjelju bračnih jubileja misno slavlje je predvodio Božidar Petrović, svećenik u miru. Svoje bračne jubileje na misi je proslavilo sedam bračnih parova. Zlatni jubilej – 50 godina bračnog zajedništva proslavila su četiri bračna para – Marko i Manda Andrijanić, Zorislav i Zdenka Horvat, Pavao Stjepan i Marija Madecki i Franjo i Marija Štivić. 30 godina bračnog zajedništva proslavili su Zvonko i Sanja Nedeljković, 25 godina Krunoslav i Kristina Podobnik te 20 godina Tomislav i Ivana Čarapović. Svoju homiliju vlč. Petrović je zaključio riječima: „Pokušajmo uvijek svoj život gledati iz Božje perspektive. Bog nas je za sebe stvorio, Bog nas očekuje da budemo jednoga dana u trajnom zajedništvu i sa svojom suprugom/svojim suprugom, djecom, svojim bližnjima i da nastojimo u svome životu uvijek prepoznavati blizinu Božju bilo u molitvi, misi ili u bratu čovjeku kojemu trebamo biti otvoreni da ga poslužimo kada ga susretnemo u svome životu.“ 

Nakon homilije bračni parovi su pred Bogom i nazočnim vjernicima obnovili svoje bračne zavjete. Na kraju misnog slavlja svećenik Petrović je navedenim slavljenicima uručio čestitke župnika i prigodne darove, a jubilarcima koji su proslavili 50 i 25 godina bračnog zajedništva i čestitke nadbiskupa Đure Hranića. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja