Budi dio naše mreže

Ususret proslavi svetkovine Krista Kralja, župnog blagdana istoimene Župe Matulji na čijem teritoriju se nalazi crkvica Gospe od Zdravlja u Jušićima, u subotu 19. studenog liturgijsko slavlje u Jušićima, predslavio je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić i tom prigodom blagoslovio obnovljenu crkvicu.

/ tg

Za župljane Jušića bio je to radostan i povijesno važan događaj te mu se odazvao veliki broj mještana od kojih su mnogi liturgijsko slavlje pratili u dvorištu crkvice, donosi mrežna stranica Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup Mate Uzinić

Župljanima i župniku, vlč. Peri Marijanoviću, čestitao je na obnovi koja je, kako je kazao, ‘s jedne strane znak da želite čuvati sakralnu baštinu u ovom mjestu i prenijeti je na sljedeću generaciju, ali također znak da imate potrebu za prostorom u kojem ćete se okupljati da biste se mogli i kao crkvena zajednica izgrađivati’. “Za svaku župu primarni prostor okupljanja je župna crkva, ali ova kapelica potvrđuje i potrebu da se okupljamo u manjim skupinama i kroz te manje skupine gradimo onu veću crkvenu zajednicu, ali i izgrađujemo sami sebe kao pojedinci, kao što je ova crkva sastavljena od različitih  dijelova koji čine njezinu ljepotu i puninu, međusobno se povezujući. Tako je to i s Crkvom kao zajednicom ljudi, zajednicom Božjeg naroda. Ona se okuplja i izgrađuje kroz participaciju svakog od nas. Svatko od nas daje određeni doprinos općoj Crkvi. Ljepota opće Crkve ovisi o ljepoti svakog od nas”, rekao je nadbiskup Uzinić.

Crkvica Gospe od Zdravlja

“Događaj blagoslova obnovljene crkvice ukazuje na ono što je potrebno živoj Crkvi. Kao što je ovoj crkvi bila potrebna obnova, tako i živoj Crkvi treba obnavljanje”, rekao je mons. Uzinić. U nastavku je izrazio zahvalnost svima koji su kroz povijest davali dobrinos obnovi crkvice u Jušićima dodajući da je na tom tragu nužna obnova opće Crkve, ali i svakog pojedinca. “To je moguće svakodnevnim ispitom savjesti i kajanjem zbog onoga što se loše učinilo. Mi smo hram Duha Svetoga. Mi smo Crkva u kojoj stanuje Bog. Moramo se truditi da to mjesto u kojem Bog želi stanovati, bude onakvo kakvo treba biti, ali to trebamo činiti i s Crkvom”, rekao je propovjednik.

U tom kontekstu spomenuo je sinodski hod kao način na koji želimo vidjeti kakva Crkva treba biti. Osluškujući jedni druge želimo čuti Duha Svetoga, kako bi Crkva ponovno zasjala u onom pravom svjetlu i bila onakva kakvu je Krist od počeka želio i kakva treba biti kako bi nastavila njegovo djelo spasenja u prostoru i vremenu, sve do kraja kada će ova zemaljska Crkva biti preobučena u onu nebesku”, rekao je mons. Uzinić.

Crkvica Gospe od Zdravlja

Crkvica Gospe od Zdravlja jednobrodna je sakralna građevina podignuta 1896.g. U crkvici se nalazi stari barokni oltar s prikazom Majke Božje od Zdravlja kao posebno mjesto u koje su uprte oči vjernika koji se utječu zagovoru i zavjetima Blaženoj Djevici Mariji. Crkvica je od samih početaka izgradnje mjesto duhovnosti i vjerskih slavlja mještana koji su je podigli u tu svrhu. Zbog stanja i izgleda crkvice koji posljednjih godina nisu bili prikladni za daljnja slavlja vjerskih sadržaja i ostalih okupljanja, u kolovozu 2022. godine krenulo se u obnovu koja je završena do studenog iste godine. No, to nije jedina obnova koju je ova crkvica u povijesti doživjela.

Godinu dana nakon izgradnje, 1897. godine, obnavljani su temelji koji nisu bili dobro napravljeni. Zatim, od 1967. do 1969. obnovio se zid dug 40 metara, a 1974. godine dograđena je sakristija. Godine 2006. prigodom 100. godišnjice crkvice, obnovljena je fasada, a temeljna obnova započela je 8. kolovoza 2022. i završena blagoslovom crkvice 19. studenog iste godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja